Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler hund- och kattägare ber om pengar av djurskyddsföreningar – många har inte ens råd att mata sitt djur ordentligt

En brun liten hund tittar med stora ögon på en människa.
Bildtext Allt fler tvingas märka att de inte har råd att fylla sällskapsdjurets alla behov.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Djurskyddsföreningar kontaktas nu allt oftare av djurägare som inte har råd med de kostnader som ett sällskapsdjur medför.

Under höstens och vinterns lopp har det kommit allt fler förfrågningar om hjälp från personer med sällskapsdjur till djurskyddsföreningar, uppger Djurskyddet Finland rf.

Personer som äger exempelvis hundar, katter, kaniner, marsvin och ormar frågar om hjälp med att få djuret till en veterinär eller för att kunna utfodra det.

Enligt föreningar som jobbar för djurens väl beror detta på att alla kostnader har ökat så mycket.

När djurföreningen Rekku Rescue har ordnat brödköer för husdjur i Helsingfors på sistone har intresset bland hund- och kattägare varit stort.

Djurägare i köerna brukar säga att djurets behov kommer i första hand och de själva prutar på sina behov. De säger sig vara mycket tacksamma och säger att djurfodret kommer väl till pass.

Många skaffade ett djur under pandemin

Det att pengarna inte räcker till är en riksomfattande företeelse, några geografiska skillnader i graden av hjälpbehov har inte märkts.

Problemen på djurskyddsfronten har förvärrats av att många finländare tog sig ett sällskapsdjur under coronapandemin, och nu märker de att de egentligen inte har råd att ha ett djur.

Tre små kattungar på en gräsmatta.
Bildtext Djurskyddsföreningar tar ofta hand om kattungar som lämnats vind för våg.
Bild: Simone van den Berg

”En betydande del av våra medlemsföreningar rapporterar att djurägares penningbrist har ökat, det märks på att de tvingas spara på djurens mat- och vårdkostnader”, uppger verksamhetsledaren för Djurskyddet Finland Kati White i ett pressmeddelande.

”Människorna har inte pengar nog för att ta hand om sina djur. Man ber om pengar också för sådana omkostnader som inte kommer som en överraskning för ägaren”, säger White.

”Veterinärbesök kan stjälpa hela ekonomin”

Enligt White kan en stor veterinärräkning stjälpa familjens hela ekonomi. Allt fler har därför bett föreningar betala för veterinärbesök.

Men djurskyddsföreningar inom paraplyorganisationen Djurskyddet Finland sköter huvudsakligen om hemlösa hundar och katter samt vilda djur som är i behov av vård.

Föreningar brukar inte ge pengar till enskilda djurägare. Om det finns resurser kan föreningar dock erbjuda hjälp också till privata djurägare, men det är sällan fråga om direkt penninghjälp.

Föreningarnas egen ekonomi är helt beroende av donationer och verksamheten fungerar huvudsakligen med frivilliga krafter.

Nu vädjar djurskyddet för att djurkära personer som har råd kontaktar djurskyddsföreningar och erbjuder sin hjälp. Penninggåvor är högst på önskelistan, men de tar också gärna emot djurfoder och exempelvis kattsand.