Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jonas Jungar: Elon Musk håller på att söndra Twitter – det är synd för oss alla, inte bara för dem som hänger där

Uppdaterad 16.12.2022 17:16.
Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle
Bildtext En plattform där det pågår informationsförmedling måste hanteras med lite mer varsamhet och omdöme än bilproduktion och rymdäventyr. skriver Jonas Jungar.

Twitter är en nyttig informations- och kunskapskanal för en massa seriösa aktörer och det gagnar också icke-användare. Det är något som hamnat i skymundan av den cirkus som pågått sedan Elon Musk tog över plattformen.

När det här publiceras är det fullt möjligt att den kaotiska sagan kring Twitter och Musk hunnit få ännu ett kapitel så pass hårt går det för den hyperaktiva miljardären, som gått på som en elefant i en porslinsbutik efter köpet av mikrobloggen för ett par månader sedan.

Än har han släppt in rasister och andra extremister tillbaka på plattformen, än har han lyckats såsa till det med den så kallade verifikationen av användarkonton (vilket förstås ledde till en fars utan like). Tusentals anställda har fått sparken.

Nu senast har han (som ägare är beslutet givetvis hans) blockerat en lång rad journalister på obestämd tid, uppenbarligen för att de skrivit kritiskt om Musk. Det handlar om journalister på etablerade mediehus som New York Times, Washington Post och CNN.

”Samma regler gäller för journalister som för andra”, argumenterar Musk, som låter förstå att det handlar om att journalisterna skulle ha skrivit om eller länkat till det konto (också det blockerat) som spårat Elon Musks privatjet i realtid, en uppenbar nagel i ögat på Musk som menar att det handlar om hans familjs säkerhet.

Doxing kallar Musk det hela (metoden att med hjälp av internet leta reda på och publicera privat eller känslig personlig information om en individ eller en organisation).

Detta är alltså mannen som från första början gett sig ut för att vara en ”yttrandefrihetsabsolutist”.

Men se när den absoluta yttrandefriheten drabbar honom själv blir den plötsligt problematisk. Vem hade trott det?

Det skulle finnas mycket att skrynkla pannan över när det gäller Musks övertro på den otyglade yttrandefrihetens värde (så länge han inte själv blir utsatt alltså). Det är också det som det mesta av debatten hittills handlat om.

Men se – när den absoluta yttrandefriheten drabbar honom själv blir den plötsligt problematisk. Vem hade trott det?

Vad som däremot lider mera i det tysta är den värdefulla informationsförmedling och det kunskapsutbyte som faktiskt pågår på plattformen. Till exempel har många finländska myndigheter använt Twitter som officiell informationskanal redan länge, och det fungerar alldeles utmärkt.

Polisen, räddningsmyndigheterna, gränsbevakningen plus en lång rad andra myndigheter når via den finländska twittersfären blixtsnabbt och effektivt ut med information.

”Twitter-Finland” är visserligen en liten, begränsad bubbla men eftersom en stor del av journalisterna hänger där når informationen snabbt också ut till den breda allmänheten. Twitter är i dag, sitt rykte till trots, en omistlig del av den finländska offentligheten.

Det gagnar alla. Så länge informationen behandlas ansvarsfullt och enligt normala källkritiska principer så är plattformen faktiskt guld värd.

Twitter är i dag, sitt rykte till trots, en omistlig del av den finländska offentligheten

Men redan nu har Musks impulsstyrda vispande lett till att våra myndigheter börjat se sig om efter alternativ.

Det är alltså inte bara annonsörerna som dragit öronen åt sig eftersom man inte vill associeras med något som riskerar att bli en tummelplats för diverse extremister och anonyma troll. En lång rad kändisar resonerar på samma sätt.

I går meddelade Twitter mig att det är 13 år sedan jag skapade mitt konto. Genom att sålla fram ett vettigt flöde har det med åren blivit min kanske viktigaste informationskälla, nyhetsfantast som jag är.

Jag kan därför känna en viss sorg om supermiljardären Musk lyckas bryta sönder vad han verkar betrakta som en lite större leksak.

En plattform där det pågår informationsförmedling måste hanteras med lite mer varsamhet och omdöme än bilproduktion och rymdäventyr.

Skribenten är Svenska Yles innehållschef med ansvar för journalistik och etik.

Diskussion om artikeln