Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk-amerikansk satellit ska kartlägga alla världens hav, sjöar och floder

Satellit klar för uppskjutning på en rymdbas.
Bildtext Satelliten SWOT sköts upp med en Space X-raket på fredagen.
Bild: NASA / Keegan Barber

Satelliten SWOT sköts upp i omloppsbana från rymdbasen Vanderberg i Kalifornien på fredagen. Uppdraget är att kartlägga vattendrag och identifiera riskområden.

Tidigt på fredagsmorgonen lokal tid sköts satelliten SWOT upp i omloppsbana från rymdbasen Vandenberg i Kalifornien.

Förkortningen SWOT står för surface water and ocean topography – på svenska ungefär 'ytvatten- och havstopografi' – och satellitens uppdrag är att kartlägga världens alla hav, sjöar och floder.

– Vi kommer att kunna se saker vi inte har sett tidigare och verkligen förstå var vattnet finns vid en viss tidpunkt, säger forskaren Benjamin Hamlington till nyhetsbyrån AP.

Den amerikanska rymdorganisationen Nasa delade en video av uppskjutningen på Twitter.

Att förstå vattnets rörelser har blivit viktigare i och med att klimatförändringarna har förvärrat såväl torka som översvämningar.

SWOT, som är i storlek med en större personbil, ska mäta vattendjupet på mer än 90 procent av jordens yta med hjälp av radarimpulser. Det här ska hjälpa forskare att identifiera områden som är i riskzonen. Satelliten ska också kartlägga miljontals sjöar och över två miljoner kilometer floder.

Utöver det här kommer SWOT att kunna avslöja var och hur fort havsnivåerna stiger, vilket är viktigt för att man ska kunna rädda liv och egendom.

Projektet är ett samarbete mellan Nasa och den franska rymdorganisationen FSA och kostar sammanlagt 1,2 miljarder dollar. Uppdraget beräknas räcka tre år.

Källor: AP, Nasa