Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Eldriven vajerfärja föreslås för Björkö-Panike vandringsled

Vatten i skärgård. Det är sommar och himlen är blå. En smal träbro går över en del av vattnet.
Bildtext Björkö-Panike vandringsled är ett av besöksmålen i Kvarkens skärgårds världsarvsområde.
Bild: Forststyrelsen / Teemu Rauhala

Nu börjar utvecklingsplanen för Björkö-Panike vandringsled i Korsholm vara klar. Som förbindelse över Korsbådafjärden föreslås en automatiserad, eldriven vajerfärja som skulle få sin elektricitet från solpaneler.

Tillståndsprocesserna för en Vajerfärja till Björkö-Panike vandringsled är igång, skriver Forststyrelsen i ett pressmeddelande.

Utvecklingsplanen för vandringsleden har färdigställts i höst och nu inleds den praktiska delen av projektet.

Det är svårt med tillgängligheten längs Björkö-Panike vandringsled. Hittills har det förutsatt beställning av privat båtskjuts för att ta sig till öarna, där en stor del av vandringsleden finns.

Därför har en hörnsten i utvecklingen av vandringsleden varit att fatta beslut om övergången vid Korsbådafjärden.

Nu söks tillstånd hos NTM-centralen och Regionförvaltningsverket för att förverkliga en förbindelse med eldriven vajerfärja.

– Olika lösningar för övergången vid Korsbådafjärden har undersökts och förhandlats om sedan sommaren 2021. Alternativen har omfattat allt från fasta och flytande broar till eldrivna båtar, roddbåtar och olika slag av färjor. Nu är det färdigförhandlat och till för övergången vid Korsbådafjärden föreslås en långt automatiserad, eldriven vajerfärja, säger Jonna Hagström, projektchef på Forststyrelsen, enligt pressmeddelandet.

Skylt för Bodvattnet runt - vandringsled i Korsholms skärgård.

Björkö-Panike vandringsled utvecklas ytterligare – Svedjehamn fick ny infobyggnad

Vandringsleden "Bodvattnet runt" har också fått nya bänkar.

Bakom beslutet ligger en lång rad förhandlingar och undersökningar. Forsstyrelsen har bland annat beaktat undervattensväxtligheten, säkerhetsfrågor, möjligheterna att upprätthålla övergångskonstruktionerna, önskemålen från markägarna samt lokalbefolkningen, logistiken, infrastrukturens hållbarhet samt budgeten.

– Till exempel en bro hade gjort ett större ingrepp i naturen och att upprätthålla en lång bro belägen så avlägset att den enbart är tillgänglig till fots eller med båt de följande 20 åren skulle ha varit ytterst utmanande och resurskrävande, säger Hagström enligt pressmeddelandet.