Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mirka investerar 20 miljoner i nybyggen i Jeppo

Företaget Mirka i Jeppo. Utomhusbild.
Bildtext Väggarna börjar komma emot för Mirka i Jeppo och efter årsskiftet börjar man bygga nya utrymmen.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Slipmaterialtillverkaren Mirka storsatsar på nya lager- och produktionsutrymmen i anslutning till fabriken i Jeppo. Totalt handlar det om en investering på drygt 20 miljoner euro.

Mirkas verksamhet har vuxit stadigt de senaste åren och företaget behöver nya utrymmen för att kunna svara på framtida behov.

Härnäst kommer företaget därför att investera över 20 miljoner euro, dels i en ny produktionshall och dels i ett nytt höglager i anknytning till fabriken i Jeppo i Nykarleby.

Enligt Mirkas vd Stefan Sjöberg börjar företaget helt enkelt bli trångbott i Jeppo.

– Man kan säga att väggarna börjar komma emot, speciellt vad gäller vår lagerkapacitet här i Jeppo, säger Sjöberg då Yle Österbotten ringer upp.

man framför utställningsmonter
Bildtext Stefan Sjöberg är vd på Mirka.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Nya miljökrav inom EU och ny produktionsteknologi kommer enligt Mirka att leda till nya produktfamiljer och företaget kommer att bredda sin produktportfölj. Då uppstår samtidigt ett behov av ökad lagerkapacitet.

– De som kan och vågar satsa på den gröna övergången kan också vinna i slutänden, säger Sjöberg.

Avvaktar med rekrytering

Den nya lagstiftningen inom EU handlar enligt Sjöberg om såväl användningen av kemikalier och andra material, samt om större krav på återanvändning av material och renare tillverkningsprocesser.

– Om det är något vi grubblar på för tillfället på Mirka så är det den här jätteomställningen som ligger framför oss, säger Sjöberg.

Mirka har även rekryterat mycket ny personal de senaste åren. För tillfället rekryterar man ändå inte utan avvaktar och följer med effekterna av det ryska anfallet mot Ukraina.

– Vi kan ändå se att volymerna håller. En stor fråga för oss i vinter är om vi kan vänta oss en jämn tillgång på el eller inte.

Kostnaderna för nybyggena i Jeppo kommer Mirka att fördela på två år och byggstarten är planerad genast i början av nästa år.

Den nya hallen beräknas vara färdigställd under slutet på 2024 medan det nya höglagret kommer att kunna tas i bruk 2025.

Uppdaterad klockan 15:41 med citat av vd Stefan Sjöberg.