Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygbolag rapporterar om återkommande störningar i gps-signaler – Traficom: Ingen risk för flygsäkerheten

Vy av Finlands sydkust från ett flygplan
Bildtext Bristningar i gps-signalerna har rapporterats de senaste veckorna.
Bild: Alexander Granholm / Yle

Traficom har fått in rapporter om fall där flygplan i Lappland har tappat gps-signalen för 5–10 minuter i taget.

Transport- och kommunikationsverket Traficom har under de senaste veckorna fått in rapporter om återkommande störningar i gps-signalerna. Svaga gps-signaler har upptäckts åtminstone norr om Ivalo och i närheten av Murmansk och S:t Petersburg.

Jari Pöntinen, direktör med ansvar för flytrafiken på Traficom, säger att operatörer – alltså flygplan – har rapporterat om gps-brister under de senaste två–tre veckorna.

– Asienflyg som har återvänt den norra vägen och flyg som har flugit i norra Norge vid finska gränsen kan ha tappat gps-signalen för 5–10 minuter. Varför signalen har blivit svagare vet vi inte. Våra apparater på marken har inte upptäckt brister i signalen, säger Pöntinen till Yle Uutiset.

Finnair säger till Yle att enskilda situationer med gps-störningar har iakttagits i norra Finland och Nordnorge, men att de är sällsynta. Enligt Pöntinen har Traficom fått rapporter om bristande signaler även av utländska operatörer.

Inget nytt problem

Tidigare i år har det förekommit problem med gps-signalerna i östra Finland, i norska Finnmark och i ryska Kaliningrad. Det är fyra år sedan den finska flygtrafiktjänsten för första gången varnade om omfattande störningar i gps-signaler.

Norges militära underrättelsetjänst gjorde i samband med Natos militärövning Trident Juncture 2018 en karta över hur Ryssland störde gps-system i Norden, även i Finland, och den fick offentlighet följande år.

I maj rapporterade det norska rundradiobolaget NRK att 14 av 15 bokförda störningar i norskt luftrum hade ägt rum i Finnmark, i närheten av den norsk-ryska gränsen.

I somras konstaterade norska Dagbladet att passagerarplan i Nordnorge ofta tappar gps-signalerna för sin navigering.

”Störningarnas källa ligger öster om gränsen i östra Finnmark och det handlar inte om någon legitim aktivitet”, säger äldre ingenjör Nicolai Gerrard vid Norges nationella kommunikationsmyndighet Nkom till tidningen.

”Orsaken är störningsangrepp från Ryssland – och den aktiviteten ökar kraftigt”, skrev Dagbladet i slutet av augusti.

En hand som håller en smarttelefon med GPS-navigering.

Kriget i Ukraina hotar öka störningarna i satellitnavigeringen – därför borde du bry dig

GPS-navigeringen är sårbarare och mer kritisk än många tror.

Flygplan har flera navigeringssystem

Enligt Jari Pöntinen utgör bristningar i signalerna inte någon fara för flygsäkerheten. Avbrotten är korta och flygplan har alltid mer än ett navigeringssystem.

– Och nu talar vi alltså uttryckligen om bristningar, för vi har inte indikationer på aktivt störande, säger han till Yle.

Pöntinen säger att orsaken till att signaler försvagas inte har klarlagts. Enligt honom handlar det om tillfälliga avbrott som är bundna till tid och plats.

Flygplan rör sig fort i luften, så situationerna löser sig oftast av sig själv. Pöntinen konstaterar att det gör att man inte hinner analysera varför gps-signalen inte är tillräckligt stark för navigering.

Källa: Yle Uutiset, NRK, Dagbladet