Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ännu ett finländskt bärföretag misstänks för människohandel: "Antalet målsägande är anmärkningsvärt stort"

Hand som plockar ett hjortron.
Bildtext Utredningen kretsar kring tre företag, två i Finland och ett i Thailand.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Fem personer har förhörts i utredningen där polisen och gränsbevakningen samarbetar med myndigheter i Thailand. En person sitter häktad.

Centralkriminalpolisen misstänker att ytterligare ett finländskt bärplockningsföretag är involverat i människohandel. Tidigare har utredningen fokuserat på företaget Polarica samt ett thailändskt företag som rekryterar bärplockare till Finland.

– Nu förekommer även att annat företag inom samma bransch i utredningen, och företaget har sin verksamhet i Finland, säger kriminalöverkomissarie Teemu Mäntyniemi på Centralkriminalpolisen till Yle Uutiset.

Sammanlagt kretsar utredningen alltså kring tre bärföretag. Brottsrubriceringarna är grov människohandel, grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning.

Polisen har förhört en handfull personer som alla misstänks för grov människohandel. Samtliga nekar till brott.

En person sitter häktad

I utredningen har polisen haft ett nära samarbete med gränsbevakningen.

”Antalet målsägande är anmärkningsvärt stort i det här skedet”, säger utredningsledaren, kapten Janne Kyllönen från Gränsbevakningsväsendet, i ett pressmeddelande.

I utredningen har man också samarbetat med thailändska myndigheter. Den senaste veckan har den thailändska polisens specialutredningsenhet bland annat genomfört husrannsakningar i huvudstaden Bangkok.

På tisdagen släpptes Polaricas tidigare vd Jukka Kristo ur häktet. Han är belagd med reseförbud. En person sitter fortfarande häktad i fallet.

Tidningen Helsingin Sanomat var först med nyheten om att ett andra bärföretag misstänks för människohandel.

Källor: Polisen, Yle Uutiset