Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Julstaden Åbo bjuder på både gamla och nya traditioner: ”Vi hoppas att snögloben på Salutorget blir en ny tradition för Åbobor”

En jättelik snöglob med en julgran i bakgrunden på Salutorget i Åbo.
Bildtext Konstinstallationen som föreställer en jättelik snöglob kan återanvändas årligen.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Åbo, som marknadsför sig som Finlands julstad, har många gamla traditioner som inte finns någon annanstans. Förutom att värna om de äldre traditionerna är man i Åbo också mån om att satsa på nya jultraditioner.

I december bjuds det på mycket julprogram runt Finland och många städer har också sina egna julstadstraditioner. Hur viktigt är det att Åbo ses som Finlands julstad nummer ett?

– Det är oerhört viktigt för oss Åbobor åtminstone, Åbo är ju Finlands äldsta stad och därmed är våra jultraditioner också bland Finlands äldsta. Till exempel julfreden har utlysts från Åbo redan i 700 år och den traditionen vill vi hålla levande också de följande 700 åren, säger Hanna Sjöbring som är handelsplatschef vid Åbo stad.

En ung kvinna med ljust hår, svart rock och ljuslila halsduk ler och ser in i kameran.
Bildtext Hanna Sjöbring, handelsplatschef vid Åbo stad.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Vad är det med just Åbo som gör staden till Finlands julstad jämfört med andra städer som också har julstadstraditioner?

– Jag tycker att vi har många oslagbara traditioner såsom just julfredens utlysning, den kan ingen annan stad ta ifrån oss. Vi har också den ekumeniska jultraditionen med vädjan om världsfred och många fina julkonserter i våra kyrkor under jultiden, säger Sjöbring.

Sjöbring lyfter också fram Gamla Stortorgets julmarknad som en av traditionerna som utmärker Åbo som julstad.

Väkeä kulkee Turun Vanhalla Suurtorilla joulumarkkinoissa Brinkkalan talon parvekkeen alla.
Bildtext Gamla Stortorgets julmarknad i Åbo ordnas under fyra adventsveckoslut i november-december.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Gammalt och nytt ska locka folk till julstaden Åbo

Förutom att värna om de äldre traditionerna vill Åbo också skapa nya jultraditioner, understryker Sjöbring.

– På Salutorget finns i år en snöglob som vi hoppas ska bli en ny tradition för Åbobor och familjer att komma och titta på varje år.

I år påminner snöglobens innehåll Sjöbring om Sylvias julvisa, men nästa år kunde det finnas något alldeles nytt – tanken är nämligen att snögloben årligen har nytt innehåll.

– I år finns det till mångas besvikelse ingen snö i snögloben, men nästa år kunde det kanske finnas, säger Sjöbring.

Människor framför Åbo domkyrka och domkyrkans julgran i ett vintrigt landskap.
Bildtext Julöppningen där ljusen i Åbo domkyrkas julgran tänds är en viktig jultradition för många i Åbo.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Arbetet med att marknadsföra Åbo som Finlands julstad kräver en gemensam arbetsinsats av många i Åbo.

– Det finns väldigt många engagerade människor inom staden som jobbar med att föra fram Åbo som julstad varje år, och så har vi också Åbo Stadscentrumförening som kopplar in företagarna i planeringsarbetet, och de ordnar också egna evenemang i Åbo kring julen.

En annan av de nyare jultraditionerna är evenemanget Ljusstigen, som i år lockade cirka 200 000 besökare.

Turun Valon polku -tapahtumassa paljon kansaa liikkeellä Teatterisillan luona.
Bildtext I år ordnades Ljusstigen i Åbo den 3-6 december och lockade många besökare.
Bild: Minna Rosvall / Yle

”Svårt för andra städer att bli bättre julstad än Åbo”

Trots att Åbo kallar sig för Finlands julstad finns det andra städer i Finland som också har julstadstraditioner. Enligt Hanna Sjöbring är det ändå Åbo som erbjuder mest julinnehåll.

– Därför är det nog svårt för andra städer att bli en bättre julstad än Åbo. De gamla traditionerna som Åbo har är väldigt svåra att återskapa på annat håll, säger Sjöbring.

Sjöbring betonar att de äldre jultraditionerna också är något som den som besöker Åbo absolut inte ska missa.

– Man kan börja med att besöka Åbo domkyrka och beundra domkyrkans julgran. Sedan kan man gå till Gamla Stortorget och besöka byggnaderna, som är öppna för allmänheten. Man kan till exempel kika in i det rum i Brinkalahuset som julfreden utlyses ifrån.

Julfreden har utlysts från Brinkalahusets balkong sedan år 1886.
Bildtext Julfreden har utlysts från Brinkalahusets balkong vid Gamla Stortorget sedan år 1886. Bilden är från julfredens utlysning 2016.
Bild: Åbo stad/Kari Vainio

Vad tycker du själv är det bästa med Åbo som julstad?

– Det är svårt att välja bara en sak, men jag tycker att julöppningen när man tänder ljusen på domkyrkans julgran är en speciell och väldigt Åbobunden tradition. Också stämningen som vi Åbobor skapar tillsammans är unik.

Precis som på andra håll i Finland har också Åbos turism lidit av coronapandemin och restriktionerna, och dessutom påverkar kriget i Ukraina antalet turister som kommer från Ryssland kring julen. Enligt Hanna Sjöbring har Åbos besökarantal ändå till stor del återhämtat sig efter coronapandemin.

– Läget ser bättre ut nu men vi måste komma ihåg att vi haft många väldigt tuffa år i Åbo centrum på grund av torgets renovering, som verkligen påverkat hela centrumområdet. Därför hoppas vi nu att både Åbobor och folk längre ifrån kommer till centrum och njuter av stämningen här och att stadskärnan blir full av liv igen.

Är det något som ni fokuserat extra mycket på i år med att föra fram Åbo som julstad, med tanke på att det varit några tuffa år?

– Vi har satsat extra på julstämningen på Salutorget eftersom torget är en så viktig del av Åbo och en viktig mötesplats för många, säger Sjöbring.

Diskussion om artikeln