Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Folket har talat” – Elon Musk öppnade avstängda journalisters Twitterkonton

Uppdaterad 17.12.2022 12:10.
Elon Musks twitterprofil.
Bildtext Elon Musk köpte Twitter i oktober. Hans tid som ägare har varit kantad av kontroverser.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

De senaste dygnen har varit vilda på Twitter till och med enligt Elon Musks standard. Efter en omröstning öppnade Musk kontona för de journalister som tidigare stängdes av.

Musk anklagade en rad amerikanska journalister från flera ansedda medier för att ha delat privat information om hans vistelseort och stängde på torsdagen ner deras konton på Twitter.

På fredagen beslöt Musk ändå att låta Twitteranvändarna rösta om de avstängda journalisternas konton, inte bara en utan två gånger.

Den första omröstningen hade för många svarsalternativ, skrev han och skapade en ny med bara två.

58,7 procent av de nästan 3,7 miljoner svarande ansåg att journalisternas konton genast ska öppnas igen. ”Folket har talat”, twittrade Musk och lovade öppna kontona igen.

Flera av användarna aktiverade sig direkt igen.

Anklagades för ”doxxing”

Hela händelseförloppet fick sin början tidigare i veckan då Twitterägaren beslöt att permanent stänga kontot ElonJet som automatiskt berättade var hans privatflygplan rör sig.

Twitter ändrade samtidigt på sina regler och förbjöd användarna att dela information om andra personers position, så kallad doxxing.

På torsdagen stängdes sedan journalisternas konton ner.

Åtminstone en del av dem hade rapporterat om att kontot som delade informationen om Musks privatjet hade stängts, och länkat till tweetar från kontot.

Musk anklagade dem för att ha delat ”lönnmordskoordinater”.

Han lade inte fram några bevis, men skrev i en livechatt på Twitter att alla, också journalister, ska behandlas lika. Då han pressades ytterligare lämnade han chatten och kort därefter stängdes hela Twitter Spaces, den funktion där chatten ägde rum, ner.

I ett mejl till nyhetsbyrån Reuters försäkrar Twitters säkerhetschef Ella Irwin ändå att den nya policyn vad gäller doxxing också har tillämpats på andra än journalister som kritiserat Musk.

Varnades av både EU och FN

Musks agerande fick både EU och FN att reagera.

EU-kommissionären Věra Jourová varnade Musk för att godtyckligt stänga av journalister och sade att han kan få dryga böter.

En talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres kallade Musks agerande för ”ett farligt prejudikat”.

Musks bana som Twitterägare har varit kantad av kontroverser. Han har bland annat avskedat en stor del av bolagets anställda och infört olika betaltjänster.

Sedan han köpte Twitter i oktober har Musk också blivit av med titeln som världens rikaste person.

Analytiker har redan varnat för att plattformen kan gå mot en långsam död.

– Användarna kommer att börja lämna plattformen nästa år när de blir frustrerade på tekniska problem och spridningen av hatiskt eller annat smaklöst innehåll, spår Jasmine Enberg på Insider Intelligence enligt nyhetsbyrån AFP.

Källor: AFP, The Guardian, Reuters, AP