Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schimpanskaoset i Sverige är över – de överlevande är tillbaka i sitt hägn

Två schimpanser.
Bildtext Schimpanser i Furuviksparken år 2016.
Bild: Jari Kantola/Stella Pictures

Tre schimpanser i Furuviksparken i Sverige är nu tillbaka i sitt hägn, rapporterar svenska medier. Fyra schimpanser har bekräftats döda. De sköts ihjäl efter rymningen i onsdags.

I ett pressmeddelande säger Furuviksparken att det inte längre finns någon risk att de överlevande schimpanserna rymmer från schimpanshuset.

– Just nu har vi säkrat schimpanserna. De är i en av våra inhägnader. Våra djurvårdare och veterinärer tar hand om dem och bedömer deras hälsotillstånd, säger Sandra Wilke, vd på Furuviksparken, till SVT Nyheter.

Tre schimpanser finns nu i aphuset och en av dem, Selma, är allvarligt skadad. Två, Maria-Magdalena och Tjobbe, är oskadda.

Furuviksparken bekräftar också att schimpansen Manda har mist livet. Tidigare på lördagen berättade parken att en av de ihjälskjutna schimpanserna var Santino, som var känd för att ha målat tavlor. De övriga döda schimpanserna är honan Linda och hanen Torsten.

Oklart hur de tog sig ut

Schimpanserna lyckades rymma från sin inhägnad i onsdags. Man vet inte hur de tog sig ut, men vd:n Sandra Wilke säger till TT att spår i snön visar att en eller fler schimpanser lyckades ta sig ut ur sitt hägn ut i aphuset, och därifrån vidare ut i parken.

Parken har fått hård kritik för hur att schimpanserna lyckades rymma, och för att de beslöt att skjuta de förrymda schimpanserna. Polisen har inlett en utredning om brott mot djurskyddslagen

Bland annat säger ordföranden för det ansedda Jane Goodall Institute till SVT att schimpanserna borde ha bedövats och inte dödats.

– Att skjuta skarpt är verkligen det sista man ska göra, säger Patrick van Veen.

Parken har försvarat beslutet med att man i första hand måste trygga att ingen människa kom till skada. Schimpanser är starka och klassas som högriskdjur, förklarade informationschefen vid parken Annika Troselius för Expressen tidigare i veckan.

Det har också kommit fram att det inte fanns tillräckligt med sövningsmedel, och att man därför beslöt att skjuta schimpanserna.

Enligt vd:n Sandra Wilke var det för stor risk att människoaporna skulle gå till attack.

Veterinären Bengt Röken, som jobbat med schimpanser bland annat på Kolmården, är inne på samma spår. Han säger att det i vilket fall som helst är väldigt svårt att bedöva schimpanser.

– I svåra lägen ska man inte chansa då ska man hellre skjuta dem, säger han till SVT.

Furuviksparken finns utanför Gävle.

Källor: SVT, Expressen, TT