Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya direktören vill reformera Migrationsverket fullständigt – verket är i blåsväder efter HS-avslöjande om felbehandling av mongolisk sjukskötare

Flyktingar står utomhus vid Ukraina-Polen gränsen.
Bildtext Migrationsverket har prisats för det snabba mottagandet av ukrainska flyktingar, men agerandet har också väckt frågor och kritik. Många undrar varför andra krigsflyktingar inte välkomnas på samma sätt. Bilden är tagen vid gränsen Ukraina–Polen i mars.
Bild: Emili Puig/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Ett uppmärksammat fall som lett till intern utredning på Migrationsverket har satt press på verket att genomgå reform. Tittar man tillbaka genom åren har Migri ofta fått kritik.

Helsingin Sanomat kunde för en vecka sedan berätta (bakom betalmur) om den mongoliska sjukskötaren Anudari Boldbataars erfarenheter av Migrationsverket (Migri).

Bolbataar lärde sig finska, kom till Finland, utbildade sig till sjukskötare, och fick jobb inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), bara för att hamna i Migris klor hösten 2020.

Orsaken var att verket hade missförstått hur en betalningsapplikation som Bolbataar använder fungerar. I praktiken misstänktes hon för ekonomiskt fiffel.

Efter en lång process och hot om utvisning bestämde en åklagare att misstankarna var obefogade, och Bolbataar fick till slut uppehållstillstånd i november 2022. Strax därefter flyttade hon ändå bort från Finland, med en bitter eftersmak.

Nedan berättar Bolbataar själv på finska om sin upplevelse.

Fallet har fått många politiker och medborgare att rasa mot Migris linje i invandringsfrågor. Många kritiker anser att Finland inte har råd med dylika klavertramp då flera branscher lider av arbetskraftsbrist och skriker efter arbetskraftsinvandring.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) och inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) har bett om en intern utredning av Migri som också har inlett en sådan.

Centerns ordförande och finansministern Annika Saarikko vill se en reform av Migri och föreslår också en ny instans som ska sköta om arbetsrelaterad invandring.

Redan tidigare i höstas beställde statsminister Sanna Marin (SDP) en totalreform av verket.

Vanligt med kritik mot Migrationsverket

Direktören: Migris roll har förändrats men gamla vanor har fastnat

Den här hösten tillträdde Ilkka Haahtela som ny direktör för Migrationsverket. Han kommer som första direktör på flera år in i organisationen utifrån.

Hans uppdrag var – redan innan fallet med den mongoliska sjukskötaren avslöjades – att genomföra en reform av verket. Till Helsingin Sanomat säger Haahtela att verket nu ska in i 2020-talet.

Ilkka Haahela i halvprofil med blicken mot kameran.
Bildtext Ilkka Haahtela är Migris direktör fram till 2027.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Jag tror att förändringarna börjar synas redan i januari, säger Haahtela till HS.

Migri har en tradition av att vara misstänksam mot invandrare och var tidigare en del av Gränsbevakningsväsendet. Nu är tanken att föra Migri i en mer klientvänlig riktning.

Haahtela säger att det finns ett visst motstånd mot reform inom Migri men han påpekar att det är vanligt i samband med organisationsförnyelser.