Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gatorna kan svämma över nästa vecka – till jul kanske snön är helt borta i sydvästra Finland

Vatten på en gata efter våröversvämningar.
Bildtext Arkivbild. Det varma vädret som utlovas nästa vecka gör att risken för översvämningar på gatorna ökar.
Bild: Markku Malinen / Yle

Finlands miljöcentral varnar för översvämningar i städerna nästa vecka då det ska bli ordentligt varmare väder. Det utlovas också regn under nästa vecka.

Det varmare vädret och regnet kan göra att gatorna svämmar över nästa vecka i sydvästra Finland, varnar Finlands miljöcentral.

Snön och isen som samlats på gatorna de senaste dagarna gör att det lättare uppstår översvämningar då dagvattenavloppen kan täppas till.

Miljöcentralen påminner i sitt pressmeddelande om att gator och fastigheters regnvattenavlopp nu bör rensas från snö och is för att minska risken för översvämningar.

I sydvästra Finland kan snön försvinna helt och i södra Finland krymper den cirka halvmeter höga snön till hälften.

– Mest sannolikt sker översvämningarna i tätorterna mellan tisdag och torsdag, vilket är den varmaste perioden enligt prognoserna. Redan på söndag utlovas plusgrader på många håll, men på måndag morgon blir det kallt i större delen av landet. Allra längst ner i söder blir det också nära noll grader på måndag morgon, säger forskaren Harri Myllyniemi från Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Smältvatten och regn höjer också vattennivån i floder och sjöar.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Kadut voivat tulvia ensi viikolla – Lounais-Suomesta lumet voivat huveta jouluksi kokonaan”, skriven av Johanna Lehtola. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

Diskussion om artikeln