Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny svensk studie: Snusare löper ökad risk att dö i förtid

Närbild på en hand som tar en snusportion ur en snusdosa.
Bildtext Den nya studie vid Umeå universitet är den största av sitt slag i världen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det är bland annat vanligare att dö i hjärt- och kärlsjukdom som snusare än som icke-snusare. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

– Det går att se att snusarna dör tidigare i nästan alla kategorier av dödsorsaker som vi har studerat och att skillnaden kvarstår även när man tar hänsyn till övriga levnadsvanor och socioekonomiska faktorer.

Det säger Marja Lisa Byhamre, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande från universitet.

Studien vid Umeå universitet är hittills den största i sitt slag i världen. Byhamres forskning visar bland annat att snusare löper 28 procent högre risk att dö i förtid än icke-snusare. Snusare har ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, samt liten ökad risk för cancersjukdomar.

Det som är klart är att snus inte är ofarligt, men cigarettrökning är givetvis ännu värre

― Marja Lisa Byhamre

Ingen skillnad om man tjänar mycket eller lite – snusets negativa effekter drabbar alla

Byhamres avhandling innehåller flera olika studier om snus. En av studierna jämför snusare med olika socioekonomiska bakgrunder och resultatet visar att risken för att dö i förtid drabbar alla.

Det är alltså ingen skillnad om du som snusare är högavlönad, lågavlönad, högutbildad, lågutbildad, stadsbo eller landsbo – risken för att dö i förtid är lika för alla.

Varför snusandet orsakar högre dödlighet är ännu inte riktigt klart. I studierna syntes inga klara samband mellan snusning och kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot hade snusare lägre D-vitaminnivåer än icke-snusare.

– Det återstår att ta reda på mer om på vilket sätt som snus orsakar ökad dödlighet och om riskerna kan förebyggas. Men helt klart är att snus inte är ofarligt, även om cigarettrökning givetvis är ännu värre, säger Marja Lisa Byhamre i pressmeddelandet.