Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Krista Kiuru oroad över kaoset på jourerna: ”Situationen är allvarlig, patientsäkerheten äventyras”

Krista Kiuru sitter vid ett bord och talar. I förgrunden syns en redaktörs huvud bakifrån.
Bildtext Arkivbild. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru är oroad när läget på jourerna runtom i landet redan nu är trängt och julens semestrar är på kommande. Dessutom förvärras coronaläget just nu i landet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger i en intervju till STT att hon är orolig över läget på jourerna runtom i landet. Hon oroar sig särskilt för de kommande tre veckorna, med både jullov, nyår och förvärrat coronaläge.

Den här veckan har vi rapporterat om att det råder kaos på många jourer runtom i landet. På en del jourer i Nyland har personer blivit tvungna att vänta flera dygn och på Åbo universitetscentralsjukhus har patienter tvingats ligga i korridorerna eftersom bäddplatserna blivit fyllda på jouren.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) är medveten och oroad över läget på jourerna. I fredags ledde hon ett möte med personer från de kommande välfärdsområdena och konstaterade att situationen utmanande i hela landet och problemen är långt de samma, även om situationen i södra Finland är svårare än i norr.

– Ja, situationen är allvarlig. Speciellt då tillsynsmyndigheterna också har uppmärksammat oss på att patientsäkerheten äventyras, säger Kiuru till STT.

Största utmaningarna är att patienter inte lyckas flyttas från jouren till fortsatt vård

minister Krista Kiuru

Utmaningarna började redan i somras

Kiuru säger till STT att situationen på jourerna just nu är en fortsättning på läget i somras. Redan i augusti anordnade dåvarande familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) ett krismöte och man byggde upp en plan för att förbättra läget.

– Tyvärr har väldigt lite av de önskade förändringarna skett enligt planen. De största utmaningarna vi har just nu är att patienter inte kan flyttas från jouren till fortsatt vård, samtidigt som patienter inom den specialiserade vården inte ryms att återföras till primärvårdens bäddplatser, säger Kiuru.

Och redan vid augustimötet uppmärksammades man på bristen på vårdplatser för äldre. Kiuru är dessutom oroad över att platserna ska minskas ännu mer.

– Just nu pågår det en stor kamp inom välfärdsområdena, om hur många 24-timmars vårdplatser som behövs i framtiden, säger Kiuru.

Ytterligare två orosmoln: resursbrist och coronan

Det som bland annat gör att situationen från början blivit så här svår är resursbristen inom vården, som fortfarande är påtaglig. Kiuru säger att orsakerna bland annat är coronatiden, vårdpersonalens stridsåtgärder och bristen på sjukskötare. Avdelningar har till exempel stängts både av kostnadsskäl och på grund av personalbrist.

Med anledning av det här har Krista Kiuru redan föreslagit tilläggspengar på 700 miljoner euro för att finansiera och motarbeta vårdskulden.

Frågan är om det räcker? Nu verkar nämligen coronaläget förvärras igen. Kiuru säger att sjukhusen igen har rekordmånga coronapatienter inom primärvården och många också behöver specialvård. Dessutom är vårdpersonal också sjukskriven på grund av coronaviruset och julens semesterperiod börjar snart.

Min oro är att vaccinationerna skyddar oss väldigt lite den här gången jämfört med tidigare säsonger

minister Krista Kiuru

Krisen måste lösas i regionerna

Varje region måste lösa sina egna utmaningar inom jouren, säger Kiuru. Det meddelande hon också personerna från välfärdområdena på mötet i fredags.

– Vi hoppas att ledningen för välfärdsområdena omedelbart efter årsskiftet tar tag i organiseringen av jourerna och samtidigt tar de stora strukturella frågorna på allvar.