Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alarmerande smalt startfält i Davos damsprint – Finlands förbundskapten kritiserar kalendern: ”Alla kan inte vara med på allt”

Nadine Fähndrich firar sprintseger.
Bildtext Nadine Fähndrich tog hem sprinten i Davos.
Bild: EPA-EFE

För att få med sig världscuppoäng från damernas sprint i Davos så räckte det med att ställa upp i kvalet. Trenden är verkligen inte bra, säger Anne Kyllönen.

I fjol försökte 84 damer kvala in till lördagens sprint i Davos. I år gjorde bara 39 stycken samma sak.

Trenden är inte unik för just Davos. Också i till exempel Ruka har antalet deltagare varit minskande.

Finlands förbundskapten Teemu Pasanen tycker att det är för många tävlingar. Det ökar på sjukdomsfallen och leder till att åkarna väljer bort tävlingar.

– Alla kan inte vara med på alla tävlingar. Vissa står över en del och satsar på träning. Den här tävlingsmängden och resandet gör att hela ruljangsen blir dyr, vilket kan göra att vissa länder står över en del helger, säger Pasanen till Yle.

– Trenden är ju verkligen inte bra. Det borde nog vara minst 50-60 deltagare per tävling, tycker Anne Kyllönen, som blev 27:e i sprinten.

Bara två svenska damer

Jasmi Joensuu var en av dem som följde med sprinten från hemmasoffan.

På Instagram lyfte hon fram faktumet att den 39:e och sista damen i Davoskvalet förtjänade 39 världscuppoäng för prestationen. Ännu i fjol hade det krävts en 19:e plats för samma poängmängd.

– Fis siktade på att få med fler åkare till loppen. Var och en kan ju bedöma om man har lyckats med det, skrev Joensuu.

Det svenska damlaget i sprinten stack ut. Bara Johanna Hagström och Jenny Solin representerade de blågula färgerna.

– Det är olyckligt, det här känns inte bra – det ser inte bra ut. Men det är också en väldigt speciell situation med så många sjuka, sa den svenske landslagschefen Anders Byström till Expressen.

Byström tyckte inte att det var rättvist att blixtinkalla unga talanger till tävlingarna på hög höjd. I det norska lägret ställde man sig frågande till den svenskarna.

– De stora nationerna har ett ansvar att fylla kvoterna. Det här är ju märkligt, det är pinsamt. Det skulle aldrig hända i Norge, menade Even Northug.

Diskussion om artikeln