Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mildare väder med regn och slask inför julen: ”Ser nog lite dåligt ut med tanke på vit jul”

Uppdaterad 18.12.2022 10:44.
En stor julgran med ledlampor framför Åbo domkyrka.
Bildtext All snö hinner nödvändigtvis inte smälta bort i söder och väster.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Vädret blir mildare i södra och mellersta Finland. Från och med i dag kommer temperaturen att hålla sig klart ovanför nollstrecket i de områden som räknas till Svenskfinland. I norr är det fortfarande köldgrader.

Ett stort lågtrycksområde pressar in varmare luft över Finland och det blir betydligt mildare.

I huvudstadsregionen, Åbo, Östra Nyland och Västra Nyland utlovas i dag 2–3 plusgrader och i Vasaregionen kring en värmegrad, enligt Meteorologiska institutet.

I Österbotten blir det någon köldgrad igen på måndag och de följande dagarna är det kring noll, men vid sydkusten kommer temperaturen att röra sig kring 2–5 grader fram till fredag, alltså dagen före julafton.

”Inte helt omöjligt med vit jul ”

Under början av veckan smälter en del av snön bort i områden med plusgrader. Från och med tisdag utlovas rikliga regn på sina håll och det ger fart åt smösmältningen.

Det finns ändå så mycket snö i södra Finland att allt inte torde hinna smälta bort helt – utom i snöfattigare områden såsom vid kusten där läget kan vara ett annat, säger MTV3:s meteorolog Pekka Pouta.

Enligt Pouta ser det nog lite dåligt ut vad gäller drömmen om en vit jul i hela landet. Men i sin prognos inför julhelgen tillägger han: Men det är inte omöjligt.

På fredag, dagen före julafton, blir det kyligare igen och det kan komma lite ny snö.

Också i dag kan det snöa på sina håll, men i landets södra delar och vid västkusten kommer nederbörden delvis som vatten eller snöblandat regn.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i största delen av landet på grund av underkylt regn, snöblandat regn och snöfall.