Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I år måste allt fler tänka med plånboken då de handlar julklappar och julmat: ”Mina bröder kanske får lite billigare presenter om man säger så”

Så här påverkar det ekonomiska läget finländarnas julshoppning - Spela upp på Arenan

Inflationen i samhället har lett till att allt fler nu måste hålla hårdare i pengarna, också när det gäller julklappar och julmat. Vi talade med personer i Åbo centrum om hur deras jul ser ut i år.

Filip Jansén är tillsammans med sin flickvän Jennifer Lundén i ett köpcentrum i Åbo och köper julklappar. De är båda studerande och har inte så mycket pengar vanligtvis heller. I år är situationen ännu värre i och med den höga inflationen.

– Man är mycket mera sparsam just nu. Man kollar nog två gånger på prislappen innan man köper julklappar. Mina bröder kanske får lite billigare presenter om man säger så, säger Filip Jansén.

Ung man i mössa utanför Hansakvarteret i Åbo.
Bildtext Filip Jansén.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Jennifer Lundén funderar också mera på ekonomin den här julen jämfört med tidigare år.

– Jag tänker efter och har planerat mer noggrant och kanske att det blir lite billigare julklappar, säger Lundén.

Både Jansén och Lundén är från Pargas där de också brukar fira julen. Men i år ska Jansén fira en lite annorlunda jul med sin familj.

– I år ska vi faktiskt på en julkryssning, det blir intressant att se hur de går till, säger han.

Ung kvinna i svart mössa. I bakgrunden en Föli-buss.
Bildtext Jennifer Lundén.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Andra har inte blivit lika påverkade av prishöjningarna.

– Det har inte påverkat mig på något sätt. Jag brukar endast köpa två, tre paket så det spelar ingen roll vad de kostar, säger Timo Mustaniemi från Åbo.

En äldre man med glasögon och keps. I bakgrunden julgranar i ett köpcentrum.
Bildtext Timo Mustaniemi.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Inte heller Pargasbon Gunnevi Cederlöf känner någon större skillnad i år jämfört med tidigare år.

– Vi har alltid varit ganska försiktiga, så det är ungefär som förut. Vi köper aldrig mycket julklappar, utan det handlar om små saker, säger Cederlöf.

Äldre kvinna i glasögon i ett köpcentrum.
Bildtext Gunnevi Cederlöf.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Helge Mattsson från Houtskär är företagare inom hantverk. Han säger att de tre senaste åren varit väldigt påfrestande ekonomiskt. Först kom coronapandemin och sedan kriget i Ukraina som ledde till att priserna sköt i höjden.

– Våra utgifter fanns ju kvar fast vi inte fick sälja någonting på två år, men inkomsterna var nästan nere på noll. Och nu när vi äntligen får inkomster så är kostnaderna så höga att så att det tar bort största delen av nettot från försäljningen.

Förutom julklappar är julmaten för många en viktig del av julen. Men i och med att också livsmedelspriserna har skjutit i höjden är det inte sagt att man har råd med lika mycket av det goda som tidigare jular.

– Vi har nog tänkt med vår familj att vi bara ska ha sådant som vi faktiskt äter, vi köper inte något nytt, utan lagar det vi vet att vi kommer att äta, säger Lundén.

För Helge Mattsson är just julmaten inte ett problem under julen.

– Julmaten fiskar vi, och vi jagar, så på det sättet påverkas inte själva julfirandet. Det är presentköp och sådant som man i stället får fundera på när ekonomin är i dåligt skick just nu efter tre jobbiga år.

En man i ylletröja i ett köpcentrum.
Bildtext Helge Mattsson.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

För Gunnevi Cederlöf ska det ändå ske en ganska dramatisk prishöjning innan hon börjar överväga att sluta köpa något till julbordet.

– Ja nog får det ju stiga ganska mycket innan man gör några förändringar tycker jag. Till julen ska man ju ha det där vanliga i alla fall, det ska man inte pruta på.

Filip Jansén vet ändå vad han utan tvekan kunde lämna bort från julbordet.

– Fisken tycker jag kan skippas i år, i alla fall för mig.

Diskussion om artikeln