Blir julskinkan dyr? Satsa på en kollektiv julskinka
När elpriserna skjuter i höjden känns det inte så lockande att ha en julskinka i ugnen i timmar. Men det finns sätt att få ner kostnaderna för skinkan. Marthaförbundet kommer med många tips.
Ugnen hör till de elapparater som slukar mest el i köket och en julskinka behöver man ha cirka en och en halvtimme per kilo i ugnen. Fort blir det alltså timmar av ugnsvistelse för en större skinka.
Så vad kan man göra för att få ner kostnaderna. En hel del faktiskt.
För det första behöver man kanske inte alls sätta skinkan i ugnen utan man kan koka den i stället säger Sofia Grynngärds vid Marthaförbundet. Spisen är betydligt energieffektivare än ugnen.
– Att koka är mycket mer energieffektivt. Man kan koka skinkan i vatten och sätta med kryddor. Det brukar vara lagerblad och peppar. Man tillreder tills den är färdig inuti. Man mäter temperaturen. Den ska vara mellan 75 och 80 grader.
I tid tar det ungefär lika lång tid att koka sin skinka som att steka den i ugn. Vill man ha den griljerade ytan på sin skinka som är kokt går det bra att bara griljera skinkan i efterhand. Griljeringen tar inte så många minuter.
Utnyttja bakugnen
Det finns förstås också andra sätt att tillreda julskinkan än ugn och spis. Man kan till exempel röka sin skinka om man har en rökugn eller grill på gården.
– Man kan röka skinkan om man till exempel har en stor grill. Man kan också grilla en julskinka men då har man inte kolen eller briketterna rakt under utan runt om säger Grinngärds.
Och råkar man ha en bakugn går det utmärkt att tillreda skinkan också där.
– Då har man den på eftervärmen i bakugnen. Man eldar först och så har man den inne på eftervärme. Då är det viktigt att temperaturen håller åtminstone över 80 grader så att den kan bli färdig. Det tar längre tid då.
Satsa på kollektiv skinka
Men även om man vill göra sin skinka traditionellt i ugnen så finns det vissa knep man kan ta till för att få ner kostnaderna åtminstone lite.
Det enklaste tipset är förstås att försöka utnyttja elen då den är som billigast.
– Det kan vara bra att göra den (skinkan) på natten, säger Grinngärds.
Ett annat sätt att få ner kostnaderna är att göra en kollektiv skinka. Man kan helt enkelt gå ihop med grannen eller med vänner och steka skinkan.
– Man kan vara flera familjer som gör en skinka i en ugn och delar på kostnaderna och skinkan. Man kan göra det till en rolig tillställning.
En annan möjlighet är att helt enkelt samsteka skinkor. Speciellt om man inte har så stora julskinkor så ryms flera skinkor i ugnen samtidigt.
– Man har ju ofta ett galler som man sätter dem på och så har man långpannan under som fettet kan rinna ner i. Dit ryms flera.
Men hur ska man göra det i Finland? Då måste man gå över till grannen och fråga?
– Vi får bli lite bättre på det där. Vi borde kanske utmana folket att faktiskt ta tag i det. Det behöver inte heller vara grannen, det kan vara vänner och bekanta som man känner så man vågar fråga, säger Grynngärds.
Om du har frågor om julmat och behöver få hjälp med julbordet så kan du vända dig till Marthaförbundets Julakuten. Du kan ringa på nummer 050 517 2958 mellen klockan 13 och 15 den 19 till 21 december.
Du kan också e-posta dina frågor till: hushall@martha.fi