Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Qatar uttrycker ”djup besvikelse” över Belgien

VM-värdlandet Qatar förnekade igen på söndagen att det skulle vara inblandat i den korruptionshärva som nu utreds av belgisk polis.

Fyra personer med koppling till EU-parlamentet har gripits misstänkta för att ha tagit mutor från Qatar. En av de gripna är EU-parlamentets vicetalman, grekiskan Eva Kaili.

Via en av landets EU-diplomater uttryckte Qatar i dag ”djup besvikelse” över den belgiska regeringen för att den inte hade kontaktat den qatariska regeringen för att ta reda på fakta.

I uttalandet konstaterades också att brottsutredningen kan få negativ effekt på Qatars samarbete med EU inom säkerhet och energisektorn.

Korruptionshärvan utreds också inom EU och EU-parlamentet har bordlagt alla aktuella projekt med koppling till Qatar.

Källor: Reuters, europaportalen.se

Utrikes

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis

Grekland och Turkiet försonades under Erdogans besök i Aten

Alla tvister mellan de historiska rivalerna ska nu lösas.

Två poliser eskorterar fyra asylsökande i ett snölandskap vid en gränsövergång.

BBC: Ryssland rekryterade migranter vid finska gränsen för att kriga i Ukraina

Utlänningar med utgångna ryska visum har värvats för armén.

USA:s stöd för Guyana är ”orubbligt” enligt utrikesminister Blinken

USA:s stöd för Guyanas suveränitet är orubbligt. Det var budskapet när USA:s utrikesminister Antony Blinken talade med Guyanas president Mohamed Irfaan Ali, vilket USA:s utrikesministerium meddelar i dag.

Tidigare i veckan stod det klart att Venezuela, enligt landets valmyndigheter, röstat för att annektera två tredjedelar av grannlandet Guyana.

USA stöder dagens gränser som följer en konvention från 1899, och att någon förändring av gränsen inte får ske utan att båda parterna är överens.

Det amerikanska oljebolaget ExxonMobil äger nybyggda oljeriggar utanför Guyanas kust, vilket har bidragit till att det omtvistade området blivit geopolitiskt viktigare.