Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Engångsersättning för dyra elräkningar akut lösning – men regeringen överväger också långsiktigt stöd

Uppdaterad 19.12.2022 15:48.
Sanna Marin fotograferad från sidan medan hon talar med journalister.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regeringen den här veckan behandlat tre förslag för elprisstöd. Alla av dem är stora, dyra helheter och det tar tid att diskutera, säger Marin.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Enligt uppgifter till Yle överväger regeringen dela ut en engångsersättning för dem som har höga elräkningar. Det här kan ändå hända att ytterligare en stödmodell behövs på längre sikt, säger Jussi Saramo (VF).

Riksdagspartierna sitter samlade och diskuterar olika alternativ för att stöda de finländare som tampas med höga elräkningar just nu. Regeringen ska enligt uppgifter till Yle ha ett förslag som bygger på en engångsersättning.

Enligt uppgifterna skulle engångsersättningen vara baserad på elräkningar i november och december. På det sättet skulle ersättningen inte uppmuntra till ökad elkonsumtion, enligt uppgifterna. Engångsersättningen motiveras med att den skulle minska behovet av andra understöd.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger ändå att det fortfarande finns tre stödförslag och att riksdagspartierna går igenom de här förslagen under mötet på måndagseftermiddagen.

Vänsterförbundets riksdagsgruppsordförande Jussi Saramo tog en paus från mötet och gav en uppdatering till journalisterna en timme in i mötet. Enligt Saramo överväger beslutsfattarna nu att satsa på ett stödpaket i två faser.

– Utgångspunkten är antagligen den, att en engångsersättning används till den akuta nöden, säger Saramo.

Hjälp kan vara på väg redan i vinter

Näringsminister Mika Lintilä sa på måndagsmorgonen att förslaget är klart och att paketet ska hjälpa hushållen hantera de höga elpriserna.

Lintilä säger till nyhetsbyrån STT att förslaget är konkret och att ”tågordningen är klar”. Lintilä ville på morgonen inte uppge några detaljer om det förslag som nu finns och hur det ser ut. Det enda han tidigare sagt är att finländarnas elräkningar måste bli ”mer rimliga”.

– Det finns ett grundförslag, kommenterade Lintilä kort.

Enligt Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, är målet att kunna hjälpa finländarna redan nu i vinter. Det är ändå oklart när exakt exempelvis en engångsersättning kunde betalas ut.

Oppositionen kritisk

Flera olika stödmodeller har funnits som alternativ: Allt från elpristak och garantipris till utbyggnad av nuvarande stödmodell som bygger på skattelättnader.

Regeringen har förhandlat om elstödet under helgen, men ministrarna har varit tysta om förhandlingarna.

Politiker från oppositionen sa inför eftermiddagens möte med alla riksdagspartier att det verkar som att regeringen redan beslutat sig för vilken stödmodell man satsar på, men Päivi Räsänen (KD) säger att man ändå hoppas på att få tycka till.

– Situationen är allvarlig och åtgärder behövs, säger Räsänen.

Atte Harjanne, Jussi Saramo och Kai Mykkänen står på rad. Mykkänen talar med journalister, de andra ser på.
Bildtext Riksdagsledamöter stod på rad för att få framföra sina åsikter kring elprisstödet för journalisterna. I bild Atte Harjanne (Gröna), Jussi Saramo (VF) och Kai Mykkänen (Saml).
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Riikka Purra (Sannf) å sin sida är osäker om man kommer komma till en överenskommelse under mötet. Hon säger att hon inte fått något förhandsmaterial före mötet.

Representanter från Samlingspartiet säger att regeringen vaknat för sent. Sanni Grahn-Laasosen (Saml) säger att regeringen nu tar till nödlösningar, medan Kai Mykkänen (Saml) säger att han fortfarande anser att ett elpristak skulle vara en vettig lösning.

– Hellre vaknar man för sent än aldrig, säger Jussi Saramo (VF) för att bemöta oppositionens kritik.

Frågan om ett elpristak har väckt debatt

Diskussionen om ett elpristak har delat åsikterna i regeringen. Statsministerpartiet SDP föreslog ett tillfälligt pristak på 20 cent per kilowattimme i onsdags. Inom Centern väckte det här frustration och en del Centerpolitiker var besvikna på SDP för att de inte talat med resten av regeringen innan de kom med det här förslaget.

Centerns ordförande och finansminister Annika Saarikko (C) var då kritisk till förslaget och konstaterade att ett elpristak skulle kosta staten dyrt. Enligt henne skulle det innebära statliga kostnader i miljardklass.

Också experter har sagt att det kan vara svårt för Finland att sätta ett pristak på elen. Ett elpristak kunde i värsta fall leda till ökad elförbrukning och elbrist.

Enligt Marita Laukkanen vid statens ekonomiska forskningscentral VATT skulle ett garantipris därför vara bättre.

Därför är ett pristak lösningen på våra skyhöga elräkningar

16:39

Artikeln har uppdaterats 19.12.2022 klockan 13.30 med Yles uppgifter om stödpaketet. Rättelse klockan 11.53: SDP föreslog ett tillfälligt pristak på 20 cent per kilowattimme i onsdags. Tidigare stod det att det skedde i torsdags.