Hoppa till huvudinnehåll

Tro

En av Helsingfors julkrubbor är gjord av snökedja och bastuaggregat - Juha Luodeslampi skapar i återvunna material och metaller

detalj ur skulptur
Bildtext Julkrubban i Kyrkans hus i Helsingfors har Juha Luodeslampi skapat av återvunnet material.
Bild: Aarne Ormio

I Kyrkans hus har Maria, Josef och Jesus ansikten av gamla skedar. Julkrubban är skapad av Juha Luodeslampi.

Utställningen Helsingfors julkrubbor presenterar krubbor i olika material och utförande på olika håll i staden. Många väljer att tillsammans vandra runt kyrkorna, butiksfönstren och andra platser där krubborna finns för att ta del av julens glada budskap, i år Se barnet.

Många berättelser ryms i krubban

Julkrubban i Kyrkans hus på Södra kajen 8 är tillverkad av återvunna material. Det är en viktig aspekt, förklarar Juha Luodeslampi som säger att han mediterar då han arbetar med sina händer.

– Varje material har sin egen berättelse. I julkrubban har jag till exempel använt bottenplattan till en bastuugn, den får symbolisera det rena och positiva. Det finns mycket av klassisk teologi i det här och också någonting som talar till finländarna; vi blir befriade från någonting, vi kan vara nakna och behöver inte dölja någonting.

julkrubba med gestalter i återvunnen metall
Bild: Aarne Ormio

Luodeslampi har också använt en bit snökedja för lammets ull och skedar som ansikten. Vi kan med andra ord spegla oss i Maria, Josef och Jesusbarnet. Samtidigt finns en koppling till de gamla bönerna och välsignelsen. Vi har också brödet och ljuset, och duvan som kommer med bud om fred. Duvan sitter i olivträdet som är julkrubbans ljusstake.

– Det var viktigt för mig att den fanns med, idag när vi har krig i Europa. Det är kanske inte så vanligt med en duva i en julkrubba, men jag tänkte att just den här julen så hör den och olivträdet hemma där, säger Juha Luodeslampi.

detalj ur skulptur
Bild: Aarne Ormio

Fördjupat sig i julkrubbans historia

Krubban är en skulptur och ett konstverk som Juha Luodeslampi har lagt ner många tankar och timmar på. Han inledde processen redan 2008.

Han har också skrivit en bok om julkrubbans historia tillsammans med Liisa Väisänen, Jouluseimen tarina (2009). Boken lyfter bland annat fram olika traditioner och figurernas symbolik.

Ända sedan medeltiden har människor samlats och byggt sina krubbor och det har blivit ett sätt att fira andakt tillsammans.

– Det har varit spännande att granska innebörden av att det finns olika gestalter och figurer i julkrubban. Vi har människorna och djuren, lammet och åsnan. Varje år kommer det någon nyhet också när det gäller julkrubborna.

Juha Luodeslampi talar om granna färger och konstverk, om teologin som genomsyrar krubborna och om insikten att julkrubban har en större betydelse än han tänkt sig.

man och skulptur vid fönster
Bild: Monica Slotte

– I Italien finns jättestora julkrubbor som rymmer hela byn, med invånare och hantverkare och allt. Någonstans där vid sidan om finns Maria och Jesusbarnet, de är inte i huvudrollen. Alla har så bråttom så de har svårt att förstå att Kungen är född.

Restaurerar och skapar på sin fritid

Juha Luodeslampi hör till Kyrkostyrelsens personal och jobbar till vardags med vuxenarbete och kultur för församlingarna.

Det är på fritiden han kliver in i sin verkstad för att reparera och restaurera gamla bilar och föremål eller skapa någonting helt nytt, som julkrubban.

– När det gäller mina konstprojekt så börjar jag med att rita, planera och fundera. Sen kollar jag om jag har det material jag behöver eller ger mig ut för att leta efter det.

Fyndplatserna kan vara butiker som säljer gamla grejer. Ibland kommer människor också med material till Juha, som de tänker att han kan göra någonting av.

man i liten bil
Bild: Juha Luodeslampi

Luodeslampi har alltid varit intresserad av teknik och menar att det är viktigt att förstå hur olika grejer fungerar. Nästa steg är att se hur han själv kan fixa och utveckla saker.

Ett av restaureringsobjekten har varit en trehjulig mc-bil, en Messerschmitt från 1955. Det är en verklig tidsresa att köra i trafik med den idag, förklarar Juha.

Arbetet i verkstaden fungerar som meditation för Juha Luodeslampi, han uppskattar att få arbeta i lugn och ro.

– Jag utvecklar mina tankar. Jag arbetar med mina händer men någonting händer också i huvudet. Det är viktigt för mig att vara där i verkstaden och ha tid att tänka. Jag tror att jag har förstått ganska mycket om teologin bakom julkrubban just där i min verkstad, inte bara via böcker.

konstverk med gestalter som har skedar som ansikten
Bild: Aarne Ormio

Utställningen Helsingfors julkrubbor som i år bär temat Se barnet ordnas nu för 24:de gången. Förutom krubborna i centrum finns också några utställda lite längre ut.

Evenemanget arrangeras årligen av församlingarna i Helsingfors tillsammans med samarbetspartner och frivilliga. Krubborna är framlagda fram till trettondagen 6.1.2023.

https://www.jouluseimet.fi/

Juha Luodeskoski berättar om sin julkrubba i programmet Inför julottan som sänds 25.12 kl. 7.50 i Yle Vega och finns på arenan från 22.12.

Inför julottan med Monica Slotte och Juha Luodeslampi

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan