Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mannen som knivhögg en minderårig intill Raseborgsfestivalen döms till fängelse

En polisbricka, ett tjänstemärke med lejonet och ett svärd, hänger i en kedja mot en ljusblå polisskjorta.
Bildtext Gärningsmannen döms till fängelse i ett år och åtta månader samt ett skadestånd på över 12 000 euro.
Bild: Antti Kolppo / Yle

En minderårig pojke knivhöggs på en lekpark på Dalgatan i Karis natten mellan den 1–2 juli i år. Knivdådet inträffade intill Raseborgsfestivalens område. Nu döms gärningsmannen till drygt 1,5 års fängelse.

Det var vid midnatt natten mellan fredag 1.7 och lördag 2.7 som en minderårig person blev knivhuggen på Dalgatan i Karis. Dådet inträffade på daghemmet Labyrintens gård där ungdomar ofta samlas under kvällar och helger.

Direkt efter knivdådet grep polisen en person misstänkt för dråpförsök. Samma person häktades också senare. Gärningsmannen är myndig, men också en ung person.

Döms för bland annat grov misshandel genom excess i nödvärn

Västra Nylands tingsrätt dömer gärningsmannen till ett år och åtta månaders fängelse för en rad olika brott som han begick den 1–2.7.

Han döms bland annat till två fall av misshandel och ett fall av stöld som inträffade tidigare under fredagen.

Gärningsmannen döms däremot inte för dråpförsök för knivhuggningen. I stället döms han för grov misshandel genom excess i nödvärn.

Rätten anser att gärningsmannen agerade i nödvärn eftersom slagsmålet som utmynnade i knivhuggningen fick sin början när offret tog stryptag på gärningsmannen eftersom offret ville få tillbaka sin plånbok som gärningsmannen stulit tidigare samma dag.

Gärningsmannen ska också betala sammanlagt drygt 12 500 euro i skadestånd.