Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter har talat: Användare röstade för att Elon Musk ska avgå som vd

Uppdaterad 19.12.2022 13:38.
Elon Musk avbildad i Twitterfågeln.
Bildtext Elon Musks tid som vd för Twitter kan vara förbi. Musk lät Twitteranvändare tycka till om hans framtid vid bolaget.
Bild: STR/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Twitters ägare och vd Elon Musk publicerade en omröstning på sitt Twitterkonto där han undrade om han borde stiga åt sidan och lämna vd-posten. Han lovade följa resultatet: 57,5 procent sa att han borde avgå.

”Borde jag avgå som Twitters vd? Jag kommer att respektera resultatet i den här omröstningen”, skrev Elon Musk på sitt Twitterkonto natten till måndag finsk tid och publicerade en omröstning med alternativen ja och nej.

Han gav Twitteranvändarna 12 timmar tid att rösta. Då klockan slog 13.30 finsk tid var omröstningen över och 57,5 procent hade svarat att han borde avgå, 42,5 tvärtom. Över 17 miljoner personer deltog i omröstningen.

Elon Musk har flera gånger tidigare låtit sina följare rösta om företagsfrågor. Innan han publicerade omröstningen konstaterade han att det i framtiden alltid kommer finnas en omröstning när det handlar om betydande förändringar på plattformen.

Musk har inte uppgett när han eventuellt kommer avgå. En Twitteranvändare frågade honom om det finns en tänkbar efterträdare till honom och då svarade Twitterägaren att det inte finns någon efterträdare i nuläget.

För en månad sedan uppgav Musk att han kommer gå ner i arbetstid på Twitter och ”i något skede” låta en ny vd ta över.

– Kaoset i centrum av Twitter hänger över Tesla [som Musk också är vd för] och har lett till huvudvärk för dem. Musk måste utse en permanent vd för Twitter, och inte honom själv, för att få slut på plågan, säger analytikern Dan Ives.

Kontroversiella Twitterbeslut oroar

Musk har sedan han tog över Twitter avskedat hälften av bolagets anställda och en stor del av ledningen. Han har också drivit igenom flera kontroversiella ändringar och talat om att börja ta betalt för att få ha ett verifierat konto. Han har också stängt en del Twitterkonton, medan han öppnat upp andra på nytt.

I ett kontroversiellt beslut beslöt också Musk under helgen att förbjuda Twitteranvändare att länka till flera konkurrerande sociala medier, bland annat Facebook och Instagram. På listan över förbjudna konkurrenter finns också mindre sociala medieföretag såsom Mastodon, Tribel och Nostr.

Beslutet väckte ilska bland många eftersom ändringarna också betyder att användarna inte får uppmana andra att följa dem på andra sociala medier, åtminstone de kanaler som finns med på listan. Exempelvis länkar till Tiktok förbjuds inte.

Twitterkaoset har fått Teslas aktier att rasa med nästan 60 procent i år. Många investerare har följt Twitterkaoset med oro och ansett att Musk är för upptagen med Twitter för att sköta affärerna vid Tesla.

Musks omröstning om sin framtid som vd på Twitter har däremot fått Tesla att stiga något på den amerikanska marknaden.

– Med tanke på hur mycket av en distraktion Musks tid vid Twitter har blivit, kommer aktieägare i Tesla att andas en stor suck av lättnad om han kliver tillbaka från Twitter och återgår till det dagliga jobbet vid Tesla, säger investeringsdirektör Russ Mould vid AJ Bell.

Källor: Reuters, AFP