Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helander lämnar Bundesliga – återvänder till Alingsås: ”Det är både bra för handbollsspelaren och människan Benjamin”

Benjamin Helander firar mål i bundesliga.
Bildtext Benjamin Helander firar mål för Rhein-Neckar Löwen.
Bild: imago images/Eibner/All Over Press

Två säsonger i Bundesliga får räcka för Benjamin Helander som nästa säsong återvänder till Alingsås HK där han gjorde tre säsonger innan flytten till Tyskland.

Efter en och en halv säsong i tyska Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen har handbollsspelaren Benjamin Helander fattat sitt beslut: Kariskillen vill flytta tillbaka hem, tillbaka till Alingsås i Västergötland.

– Det är väl främst för att jag under hösten känt en liten hemlängtan, och jag har bott sex år i Alingsås tidigare, så det har börjat bli som ett hem för mig, säger Benjamin Helander för Yle Sporten.

Helander spelade säsongerna 2018–2021 i Alingsås med 108 matcher och 366 mål som saldo. Säsongen 2020–21 kom han på åttonde plats i skytteligan med 144 mål. Hans nya kontrakt med klubben lyder på tre år.

– Det är en bra handbollsmiljö och en bra liga som gör att jag fortsättningsvis tror att jag kan utvecklas, så det är också ett handbollsbeslut.

– I det stora hela är det bra både för handbollsspelaren och människan Benjamin.

”Inte spelat så himla mycket”

I tyska Bundesliga blir det som sagt två säsonger för toppklubben Rhein-Neckar Löwen – tyska mästare 2016 och 2017. Första säsongen noterades han för 64 mål på 20 matcher medan motsvarande siffror under pågående säsong är 31 mål på 17 matcher.

– Första säsongen präglades lite av skador och för klubben var det en lite rörigare säsong. Jag fick en del ansvar och tyckte att jag gjorde en bra första säsong.

– Nu har vi spelat bra som lag och igen blivit en toppklubb. Men med nya tränaren har jag inte spelat så himla mycket, säger Helander som ändå anser att han gjort en stabil säsong.

Helander inser ändå orsaken till att det inte blivit fullt så mycket speltid som man kunde ha önskat. Konkurrenten på vänsterytterplats, den rutinerade tysken Uwe Gensheimer – OS-bronsmedaljör från Rio de Janeiro 2016 och före detta tysk landslagskapten – har varit klart effektivare med 71 mål på elva matcher.

Helander säger att Bundesligan är en tuffare och mer fysisk liga, medan den svenska Handbollsligan präglas av finess och snabbt spel.

Och serieformatet skiljer sig markant, vilket kanske kan inverka i hur mycket man ger järnet i varje match:

– I Bundesliga vinner man på poäng vilket gör att alla matcher är på liv och död. I Handbollsligan spelar man playoffs och då har man inte lika mycket kniven mot strupen. Den är mer mänsklig.

Tränaren välkomnar Helander

På Alingsås HK:s webbplats säger tränaren Mikael Franzén att han tar emot Helander med öppna armar.

– Vissa spelare kan vi inte säga nej till och Benjamin är en sådan. Ett superproffs med otrolig högstanivå både i hastighet och avslutningsteknik. Dessutom ett energiknippe med vinnarinställning både på och utanför planen.

Helanders entré innebär att finländaren Christoffer Thor får söka efter en ny klubbadress. Klubben skriver att Helander kommer att bilda kantpar med Jesper Filén.

Diskussion om artikeln