Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mångas bostadsräntor stiger igen – 12 månaders Euribor nu över 3 procent

Uppdaterad 19.12.2022 13:49.
En kvinna sitter med ett köpebrev och en kaffe i famnen.
Bildtext Bostadslånen blir dyrare.
Bild: Nella Nuora / Yle

Den vanligaste referensräntan för bostadslån, 12 månaders Euribor, klev i dag över tre procent till 3,057. I fredags var noteringen 2,993 procent. Senast var 12 månaders Euriborräntan så här hög i januari 2009.

I bakgrunden finns de räntebesked som Europeiska centralbanken ECB kommit med på senare tid. ECB vill med att höja styrräntorna stävja inflationen.

Som känt är ECB:s inflationsmål 2 procent, men prisökningen har på grund av Rysslands krig i Ukraina varit flera procentenheter högre. Höga räntor fungerar som en broms på den ekonomiska tillväxten.

ECB höjde senast styrräntan förra veckan, då med en halv procentenhet till jämnt 2 procent. Det förutspås att banken kommer att ge besked om åtminstone två lika stora räntehöjningar på nästa års sida.

Enligt seniorekonomen Jari Hännikäinen inom OP Gruppen kan 12 månaders euribor stiga till 3,5 procent i vår. Jan von Gerich på Nordea delar samma uppfattning.

Danske Banks chefsekonom i Finland, Pasi Kuoppamäki, konstaterar att det här nog belastar dem som har bostadslån.

– Kanske inte räntehöjningen i sig är så farlig men i kombination med hög inflationstakt kan det bli tungt för de enskilda hushållen. Det kan vara värt att överväga att ansöka om en amorteringsfri period av sin bank, funderar Kuoppamäki.

Han tror att Euriborräntorna kan börja sjunka i slutet på nästa år.

– Om inflationen börjar visa tecken på att avta och den ekonomiska tillväxten är svag då kan ECB antyda att räntehöjningarna är bakom oss och så tar marknaderna hand om resten, förklarar Kuoppamäki.