I Tenala har elvaåringarna spring i benen medan fjortonåringarna har lite sämre flås
Det är i tonåren som lusten att idrotta verkar avta – så också i Tenala. Den senaste nationella mätningen visar att fyra av tio barn och unga har så dålig kondition att de har svårt att orka med vardagen.
I Höjdens skola i Tenala är femmorna, det vill säga de barn som är runt elva år, aktivare än sina jämnåriga skolkompisar i hela landet. Det här enligt den senaste Move-mätningen, en nationell undersökning som mäter bland annat styrka, spänst och snabbhet hos eleverna i årskurs fem och åtta.
– Vi har helt okej resultat, både femmorna och åttorna har gjort riktigt bra ifrån sig.
Det säger Kaj Hagman som är gymnastiklärare i Höjdens skola i Tenala. Han har också märkt att femmorna i Höjdens skola rör på sig ute och leker mycket tillsammans under rasterna.
När barn kommer upp i tonåren brukar utomhuslekarna avta, vilket sedan kan påverka konditionen.
– Åttorna i Tenala ligger lite under landets medeltal, men det är också jättesvårt för här kommer också in sådana grejer att hela klassen är med när testerna görs. Vissa vågar kanske inte ta ut sig, säger Kaj Hagman.
De tidiga tonåren är svåra, det vet vi alla som genomgått den tiden. Man vill varken synas eller höras eller så gör man precis tvärtom men utmärker sig på ett sätt som eventuellt inte gynnar olika datainsamlingssystem som Move.
Tekniskt sett är den här mätningen ganska krävande med armpress, magmuskelövning och löpning. Allt det borde man få träna lite
― Gymnastiklärare Kaj Hagman om Move
– Jag har varit gymnastiklärare ganska länge och ser förstås att det finns idrottare som presterar långt över medeltalet, men ser också de här fjortonåringarna som inte vill bevisa något.
Move-mätningarna utförs tidigt på hösten, vilket gymnastikläraren i Höjdens skola, Kaj Hagman, tror att inverkar på resultatet.
– Tekniskt sett är den här mätningen ganska krävande med armpress, magmuskelövning och löpning. Allt det borde man få träna lite. Skulle eleverna få en chans att öva på dem så tror jag att vi skulle ha lite bättre resultat.
Kaj Hagman tycker också att testerna kunde göras oftare så att eleverna skulle bli vana vid dem.
De barn och ungdomar som kommit till gymnastiksalen i Tenala den här morgonen strax före jullovet är i alla fall aktiva både i skolgymnastiken och under fritiden.
Danny Grönvik går i åttan i Höjdens skola och han tycker om att spela basket under gymnastiklektionerna.
– Lektionerna är kul. Jag tycker speciellt mycket om jumppan för då får man röra på sig och vara med kompisar, säger Danny Grönvik.
Ida Ekholm som är jämnårig med Danny har ingen favoritidrottsgren eller motionsform i skolan, men däremot är hon aktiv ryttare under sin fritid.
– Jag är i stallet och rider varje dag. Det är nog tillräckligt med motion, säger Ida Ekholm och tillägger att hon ägnar cirka fyra timmar per dag åt sin häst.
– Jag spelar ishockey på fritiden och dessutom tycker jag om fotboll, säger Melwin Wall. Han är femteklassare och elva år.
– Jag tycker om att spela fotboll, säger Carolin Lindholm som spelar för EIF.
Dessutom gillar hon att springa och uppskattar därför olika lekar i skolgymnastiken där man får springa runt.
Idrott inomhus lockar mer än att röra på sig utomhus
Carolin Lindholm, Melwin Wall och Ida Ekholm föredrar att motionera inomhus, i en hall eller i en manege i Idas fall. Danny Grönvik tycker om att idrotta både inomhus och utomhus.
Många som kommenterat den senaste Move-mätningen, som alltså visar att stadsbor har lite bättre kondition än barn och ungdomar som bor på landsbygden, tror att det beror på att barn och unga i städerna har nämare till olika idrottshallar och fritidsaktiviteter medan barn på landet tillbringar mycket tid i bil när de skjutsas till sina hobbyer.
Kaj Hagman, gymnastiklärare i Tenala och aktiv som handbollstränare, träffar mycket ungdomar. Han håller med om att avstånden till olika idrottshallar inverkar på barnens motivation att röra på sig.
– Tidigare var också äldre barn ute och lekte. Nu umgås många via datorskärmen och olika spel. De äldre har utmaningar, de behöver få skjuts till hallarna.
De flesta på landet behöver skjuts till träningar i stan
Melwin Wall nickar och håller med. Han måste åka från Tenala till Karis för att kunna spela ishockey i hall. Från Tenala kyrkby till Karis centrum är det drygt 30 kilometer. Avståndet kan vara ännu längre om man bor lite utanför Tenala.
Också aktiva Danny Grönvik säger att han skulle röra på sig ännu mera om det vore närmare till idrottshallarna.
Ida Ekholm är likaså tvungen att åka bil för att komma till stallet. Det här tar mellan tio och femton minuter. Intresset för hästar och ridning delar hon med sin mamma, vilket gör det dagliga skjutsandet lättare för dem båda.
Vad är då gymnastiklärare Kaj Hagmans råd att få barn och ungdomar att röra på sig mera? Svaret är föga överraskande och ett tips också till äldre som inte behöver ”utsätta” sig för nationella Move-mätningar:
– Vi ska sporra ungdomarna att röra på sig, vi ska ta dem till olika idrottsevenemang för att väcka deras intresse för olika idrottsgrenar och vi äldre ska också ta oss upp ur soffan, röra på oss och ta med ungarna på länk och olika sportiga grejer.
