Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-VM hade miljonpublik och Yle Arenan sprängde rekord

Argentiina juhlii maailmanmestaruutta.
Bildtext Argentina drog det längsta strået i VM-finalen 2022.
Bild: Getty Images

Den högdramatiska VM-finalen mellan Argentina och Frankrike nådde som bäst upp till 2,3 miljoner tittare på tv.

Argentina fick som bekant sista ordet i fotbolls-VM som avslutades i söndags i Qatar. En kritiserad och kontroversiell turnering är till ända, och tittarna – såväl de som fanns på ort och ställe, samt de som bänkade sig framför diverse skärmar – har bjudits på fotbollsgodis i dagarna 29.

Många sade innan VM att de inte tänker se på matcherna på grund av människorättssituationen i Qatar – oberoende samlade världsmästerskapen rekordpublik, åtminstone i Finland.

Under hela VM nådde matcherna och studiosändningarna på Yles kanaler uppemot 3,4 miljoner ögonpar, och matcherna samlade i genomsnitt 877 000 tittare.

Den högdramatiska finalmatchen nådde för sin del hela 2,3 miljoner finländare och i genomsnitt följde 1,5 miljoner finländare matchen.

På Yle Arenan sprängdes rekord: bland annat har finländarna tittat på VM via Arenan totalt 5,1 miljoner timmar.

– VM i fotboll är världens mest följda idrottsevenemang och tittarsiffrorna visar hur viktigt det är för finländarna, säger Joose Palonen som är chef för Yle Urheilu.

– De fina och dramatiska matcherna utgör kärnan i VM, men det finns också alltid annat att berätta om utanför banorna. Vi har erbjudit hela paletten från den exceptionella turneringen.

Yle live-sände 42 VM-matcher medan MTV visade de resterande 22.