Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Har du svårt att bestämma dig för vad du ska se på under mellandagarna? Vi tipsar om några utmärkta tv-serier

Två flickor i skoluniform, den mörhåriga med trotsig min, den ljushåriga leende.
Bildtext Jenna Ortega (till vänster) spelar tonårsflickan Wednesday i den nya spinoffen om familjen Addams.
Bild: NETFLIX

Tevens guldålder bara fortsätter och under det senaste året har det släppts mängder av sevärda, spännande och underhållande serier. Vi tipsar om några av våra favoriter från året som gått.

The White Lotus

Det här är andra gången vi beger oss till den lyxiga världen i den fiktiva hotellkedjan White Lotus som seriens skapare Mike White har skapat. Första säsongen utspelade sig på Hawaii, den här gången är vi på Sicilien. Efter succén med den första säsongen kan man säga att förväntningarna på den här andra säsongen har varit skyhöga! Håller den då? Absolut, det finns till och med flera som anser att den här säsongen är bättre. Den andra säsongen känns framför allt mer genomarbetad.

Men varför ska man se på när rika människor semestrar och är allmänt vidriga kanske ni undrar? Nå för att det här är ett väldigt spännande tv-drama och samtidssatir.

Har du redan sett The White Lotus och vill ha mer? Kolla då på Enlightened.

The White Lotus streamas på HBO Max.

På bilden ses en man och en blond kvinna och i bakgrunden ses en byggnad med vita pelare.
Bildtext Jennifer Coolidge och hennes karaktär Tania var mångas favorit i första säsongen av The White Lotus. Hon är också den enda hotellgästen från första säsongen som också är med i den andra säsongen.
Bild: @FabioLovino

The Bear

Kritikerkåren har varit rätt enig om att det här är en av årets bästa tv-serier. Handlingen kan beskrivas enkelt: en ansedd toppkock får ärva sin brors smörgåssylta och lämnar jobbet på Michelin-restaurangen i New York för att ta över broderns restaurang i hemstaden Chicago. Och det är också i den här lilla sunkiga restaurangen nästan hela serien utspelar sig.

Handlingen kan låta simpel och avskalad, men det är hur relationerna mellan karaktärerna skildras som blir snårigt och komplicerat och riktigt fängslande. Orsaken till att det är så fängslande beror på att det inte är relationer som vi är vana att se skildrade, utan det är dysfunktionella relationer mellan trasiga människor som i slutändan älskar varandra men som inte vet hur man visar det.

Det är kanske den mest verklighetstrogna skildringen av hur det faktiskt kan vara när man jobbar i ett restaurangkök. Vi märkte att pulsen ibland steg för att vi blev så upp i varv bara av att se på serien, medan de som har jobbat i restaurangkök har menat att det till och med kan vara ännu mera stressigt!

Om du har kollat och vill ha mer: Kolla på Boiling Point eller The Menu.

The Bear streamas på Disney+.

The Dropout

Det här handlar om den sanna och numera rätt välkända historien om entreprenören och svindlaren Elizabeth Holmes och hennes hajpade bioteknikföretag Theranos som skulle revolutionera hur människor diagnosticeras. Företaget var som mest värderat till 10 miljarder dollar och när Holmes var 30 blev hon utsedd till världens yngsta self-made miljardär. Trots att att historien om Holmes redan berättats otaliga gånger i podcasts, dokumentärer och artiklar är det fascinerande att se den här serien.

Orsaken stavas skådespelaren Amanda Seyfried som gör en otrolig tolkning av Holmes och lyckas få till allt från den mörkare stämman till den stirriga blicken. Det finns också planer på att göra en film om Holmes som heter Bad Blood, men Jennifer Lawrence som skulle spela huvudrollen har lämnat projektet och sa att hon gjorde det för hon tyckte Seyfried gjorde en så fantastisk rollprestation som inte går att toppa.

Serien lyckas också på ett fascinerande sätt skildra Holmes ambition och målmedvetenhet samt hur Holmes tillsammans med sin företagspartner och pojkvän Sunny Balwani (Naveen Andrews) lyckades lura andra men också sig själva.

The Dropout finns att streama på Disney+.

The Dropout har premiär i mars i år och Amanda Seyfried spelar huvudrollen.
Bildtext Amanda Seyfried är kusligt lik Elizabeth Holmes i svart polotröja och rött läppstift.
Bild: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

Abbott Elementary

Om man gillar amerikanska tv-serierna The Office eller Parks and Recreation tror vi att man kommer gilla Abbott Elementary. Det här är också en låtsasdokumentär om en arbetsplats, den här gången en dåligt skött lågstadieskola i Philadelphia där de flesta lärare inte orkar jobba kvar längre än ett år.

En av de som fortfarande finns kvar på skolan är den idealistiska och levnadsglada läraren Janine (Quinta Brunson) som undervisar årskurs två och hennes jobbästis historieläraren Jacob Hill (Chris Pefetti).

Skolan har alltid för lite pengar och de mer erfarna lärarna som jobbat länge på skolan har lärt sig att man inte ska förvänta sig någonting. Den nya rektorn är inte heller särskilt förtroende- eller hoppingivande eftersom hon verkar mest vara intresserad av att öka antalet följare på sina sociala medier än att få skolan att fungera.

Det är roligt och hjärtevärmande och gör en direkt på gott humör. Det kan ta en stund att komma in i serien, men när man väl fastnat för både karaktärerna och stämningen kan man inte sluta titta och skratta.

Abbott Elementary (säsong ett) streamas på Disney+.

På bilden ses en kvinna i rosa klänning som håller sina händer vid bröstet. Hon ler stort.
Bildtext Quinta Brunson har skapat Abbott Elementary och döpt den efter hennes favoritlärare fröken Abbott. Brunson har tidigare setts i ”A Black Lady Sketch Show”.
Bild: ABC / BACKGRID

Aikuiset

I höst fick vi ta ett bitterljuvt farväl av bästisarna Oona (Anna Airola) och Arttu (Elias Salonen) i den inhemska serien Aikuiset (Vuxna!). Serien skriven av Anna Brotkin har i tre säsonger och några specialavsnitt på ett träffande och underhållande sätt skildrat Oonas, Arttus och deras udda och charmiga kompisars liv i Berghäll.

Det är svårt att motstå seriens charm och som Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad skrev i sin recension behöver man inte vara 20+ för att uppskatta serien ”lika lite som man behövde vara tonåring för att njuta av norska SKAM. Bra underhållning är bra underhållning. Punkt.”

Har du redan sett Aikuiset? Kolla då på PEN15 som också är en fantastiskt rolig och pinsam vänskapsskildring.

Aikuset finns att se på Arenan.

Arttu och Oona från serien Vuxna! skålar.
Bildtext Arttu (Elias Salonen) och Oona (Anna Airola) tillbringar de flesta dagar i Oonas café i Berghäll.
Bild: Yellow Film & Yle

Severance

Tänk att ha ett ”arbetsjag” och ett ”fritidsjag”. Den idén leker man med i Severance som också betyder splittring, avskiljning och i den här serien är det då ens jobbjag och fritidsjag separerade från varandra.

Severance beskrivs som en psykologisk thriller och på sätt och vis är det en samtidsskildring som har dragits till sin spets. Serien utspelar sig på företaget Lumon Industries vars verksamhet är förlagd till ett stort industrikomplex och vi får följa ett team på fyra personer som leds av Mark Scout (Adam Scott). De anställda har fått ett chip i hjärnan som aktiveras inne i lokalen och gör att de glömmer bort allt utanför jobbet. När de lämnar kontoret händer det motsatta, de blir sig själva igen men minns inte vad de jobbar med eller vem deras kollegor är.

Men det konstiga är att när de väl är på jobbet vet ingen av dem egentligen vad de jobbar med och varför, utan de tillbringar dagarna med att leta efter sifferkombinationer på en datorskärm. Serieskaparen Dan Erickson har sagt att han fick idén till serien när han själv hade ett oinspirerande jobb på en firma som distribuerade dörrar. En morgon kom han på sig själv med att han önskade att han skulle kunna stänga av sig själv och skippa de kommande åtta timmarna.

Det är helt klart en sevärd serie, men man ska inte förvänta sig att bli glad och upplyft av den. Så om man är lite vinterdeppig kan man kanske vänta tills våren.

Severance streamas på Apple+.

En allvarlig Mark S. (Adam Scott) med ett plåster på pannan, sitter på kanten av ett skrivbord i ett grått rum iklädd en grå kostym.
Bildtext Adam Scott spelar Mark Scout som valt att separera sitt jobbjag från sitt fritidsjag.
Bild: Apple TV+

Hacks

Den legendariska stand-up divan Deborah Vance (Jean Smart) höll i första säsongen på att förlora sitt gig på ett stort casino i Las Vegas medan manusskrivaren Ava (Hannah Einbinder) hade svårt att få nya uppdrag efter att hon gjort bort sig på Twitter. De blev mot sin vilja ihopparade av deras agent för att jobba ihop, vilket ledde till roliga och pinsamma krockar. I andra säsongen får vi följa med dem på en turné genom USA eftersom Deborah vill testa och jobba med sitt nya stand up-material på samma sätt som hon brukade göra förr i tiden.

Det blir många oväntade krockar på turnén, bland annat vill Deborah som den stora gayikon hon är åka på en gaykryssning för att uppträda inför hennes homosexuella manliga fans. Men på grund av en miss hamnar de istället på en lesbisk kryssning där Ava trivs som fisken i vattnet medan Deborah gör bort sig det grövsta.

Det här är en fantastiskt rolig, smart och härlig serie. Och det har redan utlovats en tredje säsong, hurra!

Hacks streamas på HBO Max.

På bilden ses en leopardklädd blond kvinna med solglasögon och bredvid en yngre rödhårig kvinna.
Bildtext Jean Smart har vunnit en Emmy för rollen som den fiktiva komikern Deborah Vance. Hannah Einbinder spelar Ava.
Bild: HBO Max

Succession

Kampen om vem som ska ta över familjen Roys företagsimperium Waystar Royco fortsätter och den här säsongen tar vid då sonen Kendall (Jeremy Strong) precis förklarat krig mot sin pappa Logan (Brian Cox) på en presskonferens. Kendall försöker därefter något desperat få med sig syskonen Roman (Kieran Culkin) och Shiv (Sarah Snook) på krigståget men frågan är om de också ska våga stå upp mot pappa.

Bland gästskådespelarna i den här säsongen finns både Alexander Skarsgård och Adrien Brody.

Karaktärerna är fortsättningsvis osympatiska, själviska och vidriga mot varandra, men ändå hejar man i svaga ögonblick på några av dem. Och man tackar manusskribenterna för att man kan lita på att kusinen Greg (Nicholas Braun) kommer lätta upp den ofta tryckta och dystra stämningen. De sista avsnitten utspelar sig i vackra italienska landskap och där blir vändningarna många och intensiva och det hela slutar förstås med en otrolig cliffhanger. Som tur är släpps den fjärde säsongen redan i vår.

Succession streamas på HBO Max.

På bilden ses en rödhårig kvinna och en mörkhårig man gå i ett kontorslandskap. Kvinnan kollar ner i mobilen och mannen tittar framåt.
Bildtext Shiv (Sarah Snook) och Roman (Kieran Culkin) är två av syskonen i den dysfunktionella familjen Roy som har många likheter med familjen Murdoch.
Bild: HBO Max

The Rehearsal

The Rehearsal kan beskrivas som en blandning mellan dokumentär och realityshow, på gränsen till mockumentär då de komiska inslagen är ständigt närvarande. Det är den kanadensiska komikern Nathan Fielder som står bakom serien där personer ska träna på situationer som de inte har varit i förut.

Det börjar till exempel med en man som har ljugit för sina kompisar om sin utbildning och som ska öva på att berätta sanningen för dem. Han är rädd för att en av hans kompisar inte kommer att ta det här bra, så därför vill han öva på situationen innan. Hur övar man då på det här? Jo, med en skådespelare som man har hyrt in och genom att bygga upp en exakt kopia av baren där det är tänkt att mannen ska berätta sanningen. Skådespelerskan tar också kontakt med mannens kompis för att hon ska kunna imitera henne så bra som möjligt.

Det här är bara början som ännu är rätt saklig men sen sker vändningar som gör att serien är långt ifrån sansad. Det spårar ur, flera gånger och det här är någonting som åtminstone vi inte har sett förut!

The Rehearsal streamas på HBO Max.

På bilden ses en smokingklädd man på röda mattan.
Bildtext Komikern Nathan Fielder är tidigare känd för parodidokusåpan Nathan For You.
Bild: David Buchan/Shutterstock/All Over Press

Några bonustips

I jul tänker vi bänka oss framför den väldigt omtalade serien Wednesday som är en uppföljare till de tidigare tv-serierna och filmerna om familjen Addams. Skräck och komedi är ofta en synnerligt bra kombination!

En annan tv-serie som står högt upp på listan är Better Call Saul vars sjätte och sista säsong avslutades i augusti. Vi tror vi kommer gilla detta eftersom den omoraliska advokaten Saul var den överlägset intressanta karaktären i Breaking Bad. Serien ska också ha ett storslaget avslut och vi är nyfikna på om man vågar vänta sig i något i stil med hur Sopranos slutade?

Både Wednesday och Better Call Saul finns att streama på Netflix.

På bilden ses en kostymklädd man med bister uppsyn.
Bildtext Bob Odenkirk som den omoraliska advokaten Saul som är bekant från tv-serien Breaking Bad.
Bild: Michele K.Short/AMC/Sony Pictures Television

Kommentera under artikeln och berätta vad du tänkt se på i jul!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln