Stödchatt hjälper unga klara av jullovet – många vill inte fira med familjen
Jultiden med många förväntningar och långa pauser från skola eller studier kan vara extra tung för unga som mår dåligt eller som har sämre familjerelationer. På vardagar kan unga söka hjälp bland annat via Ärligt talat-chatten.
– Vi märker att det finns ett behov av att prata av sig om julen för dem som inte mår så bra eller har sämre familjerelationer. Julen ger ångest och känns jobbig och det finns en viss förväntan på att vara glad, vilket kan kännas tungt om man inte mår så bra, säger Louise Mannil, koordinator för Ärligt talat-chatten.
Redan tidigare i december har unga som kontaktat chatten funderat på bland annat hur de själva vill fira jul, till exempel med kompisar i stället för familjen. Enligt Mannil handlar det om att bryta normer.
Julen betyder också ökat våld i hemmet. Via Ärligt talat-chatten kan man komma i kontakt med Brottsofferjouren som tar emot samtal på chatten om måndagskvällar.
Via chatten kan unga också nå till exempel en psykolog eller en sexualrådgivare.
Behovet ökar snabbt
Allt fler unga vänder sig till chatten. I år har antalet kontakter överskridit 4 100, vilket är en rejäl ökning från ifjol.
– Ensamhet har varit aktuellt, och det har fått en ny innebörd under coronapandemin. Den absolut nyaste trenden är att hoppet och tron om framtiden har minskat bland unga, säger Mannil.
Ärligt talat-chatten har fungerat i sin nuvarande form sedan 2019 och upprätthålls av Luckan. Chatten svarar på ungas samtal på vardagar och vardagskvällar. Tjänsten är gratis och ger stöd åt unga i åldern 13–29.
I år har man utökat antalet öppethållningstimmar till 30 i veckan och anställt mera personal. Men hjälpbehovet växer snabbare och det betyder att det kan uppstå kö.
– Tidigare hade vi knappt någon kö och man fick hjälp nästan direkt. I och med att trafiken till chatten har ökat så händer det att man ibland blir tvungen att köa, säger Mannil.
Kötiden är oftast kort och som mest räcker den 45 minuter, det vill säga tiden för ett samtal.
Under veckoslut och helger kan unga och äldre få hjälp på svenska via Kyrkans samtalstjänst.
Luckan upprätthåller en digital kalender med stödtjänster som finns tillgängliga för unga på svenska.