Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö fortsätter fundera var VR:s bussar kan svänga – nytt förslag öster om gamla stationsbyggnaden

En busshållplats där det finns en skylt med blå bakgrund och vit buss och en annan med gul bakgrund och svart buss. Till häger en affärsfastighet där det står Abloy på skyltfönstret. På trottoaren vid busshållplatsen två vita bänkar och en grön soptunna. Gatan har en triangel för väjningsplikt. I bakgrunden Hangö centralskola.
Bildtext Busshållplatsen vid järnvägsstationen i Hangö flyttade från Långgatan till Brandkårsgatan, men det fungerade inte. Bilden är från november i år.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Det har varit svårare än väntat för Hangö att fatta beslut om var busshållplatsen i anslutning till järnvägsstationen ska placeras.

I somras flyttades busshållplatsen från Långgatan till Brandkårsgatan, men den nya hållplatsen visade sig vara olämplig.

Busshållplatsen på Brandkårsgatan ligger framför ett bostadshus och bilarna fortsatte att parkera där.

Idrottshusets parkering fungerade inte

Tekniska verket i Hangö kom då med förslaget att flytta busshållplatsen till idrottshusets parkering. Men inte heller det här alternativet ansågs vara en bra lösning, varken av Hangöborna eller VR, som skulle använda busshållplatsen då bussar ersätter tågförbindelsen mellan Karis och Hangö.

Enligt Hangöborna skulle förslaget öka oroligheterna i området. Några av dem som lämnade utlåtanden tvivlade desutom på att det finns tillräckligt med plats för bussarna att svänga på idrottshusets parkering.

Nytt område på gång

Nu föreslår tekniska direktören i Hangö, Jukka Horttanainen, att vändplatsen för bussar placeras öster om den före detta stationsbyggnaden. Det här området ägs inte av Hangö stad.

Tekniska direktören ska därför kontakta markägaren och förhandla om möjligheten att placera busshållplatsen på deras mark.

I gengäld skulle staden utföra de arbeten som busshållplatsen kräver och sköta vinterunderhållet.