Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljören tackar för sig – Tuuli Petäjä-Sirén avslutar lång och framgångsrik karriär

Tuuli Petäjä-Sirén i farten brädsegling.
Bildtext Tuuli Petäjä-Sirén i farten i iQFoil-klassen.
Bild: Johan Ekblom/SPV

Efter fyra OS och sjutton VM är det sluttävlat för Tuuli Petäjä-Sirén. OS-silvret i London 2012 blev karriärens klara höjdpunkt.

Pressmeddelandet om att Tuuli Petäjä-Sirén lägger av kom inte som någon överraskning. Den 39-åriga brädseglaren har tillhört världstoppen i närmare 20 år och vunnit både ett OS-silver och ett EM-brons.

– Jag har funderat på att avsluta karriären under hela säsongen och nu har jag kommit fram till ett beslut som känns som det rätta. Jag har frågat mig om sporten ännu kan ge mig något, berättar Petäjä-Sirén i seglingsförbundets pressmeddelande.

OS-succe i London

Hennes samtliga framgångar kom i klassen RS:X där hon deltog i hela fyra OS. I Peking slutade hon 16:e, i London tog hon silver, i Rio blev det en tionde plats och i hennes sista OS-start i Tokyo var hon 14:e.

Nu kommer hon däremot att ha tid för annat.

– Jag kommer att fortsätta att jobba som arkitekt och ha mer tid för min familj och mina två döttrar. Jag har även vissa planer på att fungera som tränare i någon form.

Förra säsongen tävlade Petäjä-Sirén, som representerar Helsingfors Segelklubb, i iQFoil-klassen utan att nå några större framgångar.

Petäjä-Sirén valdes 2013 till årets idrottare och 2016 fungerade hon som Finlands fanbärare under öppningsceremonin i Rio de Janeiro.

Diskussion om artikeln