Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Föräldrar i Vasa oroliga för att deras barn utsatts för övergrepp i församlingen

Uppdaterad 31.01.2023 13:53.
Barn som sitter på golvet och leker med dinosauriefigurer.

Föräldrar till ett litet barn i Vasa har anmält misstanke om att barnet under den gångna hösten skulle ha utsatts för sexuella övergrepp i församlingarnas klubbverksamhet.

Kyrkoherden i Vasa svenska församling Mikael Forslund bekräftar för Yle Österbotten att man fått vetskap om anmälan förra veckan.

Tidningen Ilkka-Pohjalainen, som var först med nyheten, har även intervjuat kyrkoherden i Vasa finska församling Tuomo Klapuri.

Enligt Mikael Forslund har man vidtagit de åtgärder som krävs för att reda ut frågan och man samarbetar med polisen och barnskyddet.

– Vi ser allvarligt på den här saken och samarbetar naturligtvis med myndigheterna för att ta reda på vad som riktigt har hänt. Vi har nolltolerans i sådana här frågor och vill att saken blir utredd, säger Forslund.

Forslund berättar att man inom hela Borgå stift har en gemensam handlingsplan i frågor som rör sexuella trakassier och övergrepp. Planen följs alltså även i de lokala församlingarna och den lutar man sig mot nu, säger Forslund.

I församlingarnas klubbverksamhet deltar barn under förskoleålder och enligt Forslund är man noggrann med vilka som anställs som ledare i klubbarna. Bland annat måste alla som anställs uppvisa utdrag ur brottsregistret.

Forslund säger också att man har svårt att förstå hur brottet skulle ha kunnat ske eftersom klubbverksamheten är tryggt uppbyggd. I klubbarna finns alltid två ledare på plats.

– Det stämmer. Ingen ledare är ensam med barnen, säger Forslund.

Utredningen försvåras av att barnet deltagit i både finskspråkig och svenskspråkig klubbverksamhet, så man vet inte var det eventuella brottet skulle ha begåtts.

– Härnäst väntar vi på att myndigheterna tar kontakt med oss om hur utredningen går vidare, säger Forslund.

Uppdaterad klockan 16:40 med citat av Mikael Forslund efter Yle Österbottens egen intervju med kyrkoherden.

Uppdaterad 31.12.2023 kl 13:51: Polisen meddelar att misstankar inte längre finns och att ingen förundersökning i fallet inleds.