Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hushåll med hög elräkning kommer få tillbaka pengar för november och december – men när pengarna kommer är ännu oklart

Uppdaterad 19.12.2022 22:01.
Hushållen ska få en engångsersättning för dyra elräkningar, säger statsminister Sanna Marin (SDP). - Spela upp på Arenan

Staten kommer erbjuda hushållen en engångsersättning för att kompensera för höga elräkningar, säger statsminister Sanna Marin (SDP). Företagen får inga stöd i nuläget, men regeringen fortsätter diskutera ytterligare stöd.

Hushållen ska få en engångsersättning som plåster på såren för dyra elräkningar, men det är fortfarande oklart hur stor summa det kommer handla om.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att engångsersättningen kommer att fungera så att elbolagen skickar tillbaka pengar till kunder utifrån elräkningar i november och december, medan staten kompenserar elbolagen.

Det betyder att hushållen inte behöver ansöka om stödet på egen hand, utan ersättningen kommer automatiskt in på kontot.

– Det här förslaget går till riksdagen direkt efter jullovet. Hushållen kommer få en del av pengarna de betalat för el tillbaka och med ganska snabb tidtabell, säger Marin.

Marin konstaterar att det ännu finns många öppna frågor: Exempelvis summa, självrisk och tidpunkt.

– Vi kommer ge svar på de här frågorna ännu den här veckan, exempelvis hur stora summor det handlar om.

Fler lösningar behövs, men inget elpristak just nu

Statsministern säger att målet är att finländarna ska få engångsersättningen ”så snabbt som möjligt”. Regeringen satsar på att ro i land förslaget så att finländarna kan kompenseras i början av nästa år.

– Men det är naturligtvis inte vår uppgift att kompensera för att det i vissa hushåll, om vi tar som extremt exempel, har värmt upp simbassänger. Det är självfallet inte vår uppgift att ge den här typen av ersättning.

Marin säger ändå att ytterligare åtgärder än en engångsersättning behövs, men att större åtgärder kräver tid.

Något elpristak kommer inte med snabb tidtabell och är inte något man fokuserar på just nu. Marin säger ändå att regeringen kommer utreda frågan om ett pristak i framtiden. Ett eventuellt pristak skulle kunna bli möjligt tidigast i mars eller april. Det skulle också kunna gå så långt fram som till nästa vinter om man vill satsa på den här stödmodellen.

Regeringen överväger också möjligheten att utöka engångsersättningen så att den omfattar också företag.

– Den här gången går engångsersättningen till hushåll, men vi vet också att exempelvis små och medelstora företag har det svårt och vi kommer fortsätta diskutera det här.

Längre tid att betala elräkningar kan bli verklighet

En annan sak som regeringen diskuterar är möjligheten att dela upp elräkningarna bättre så att man inte möts av en chocksumma då man öppnar brevet med elräkningen. Det här alternativet utreds för såväl konsumenter som företag.

– Konsumenter och företag skulle också kunna erbjudas längre tid att betala sina räkningar. Men det tar tid att få igenom förändringar som det här, det kan vara möjligt i kanske januari eller februari, säger Marin.

– Regeringen är redo att jobba hela julen om så behövs för att få det klart.

Exakt hur mycket engångsersättningen och eventuellt annat stöd kommer kosta staten är oklart, men regeringen talar om kostnader i miljardklassen.