Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm firar dubbelt jubileum nästa år: bjuder in föreningar och företag för att uppmärksamma 50 och 675 år

En kvinna i rullstol och en stående på var sin sida om en rollup
Bildtext Carola Lithén och Rurik Ahlberg med jubileumslogon.
Bild: Roger Källman / Yle

År 2023 har det gått 50 år sedan nuvarande Korsholm bildades genom en sammanslagning av de gamla primärkommunerna Björköby, Korsholm, Kvevlax, Replot och Solf. Ett halvt sekel - det är värt att fira.

– Då började vi planera hur man kan lyfta upp den här egentligen stora händelsen, säger kommundirektör Rurik Ahlberg. Vi har jobbat tillsammans, det har hänt väldigt mycket.

Samma år är det dessutom 675 år sedan Korsholm – eller egentligen Mustasaari socken – omnämndes i officiell skrift. Det skedde i ett kungligt brev om handelsfrihet, i vilket även Pedersöre socken omnämns.

– Brevet är daterat den 13 februari 1348 och det är det äldsta omnämnande man hittat. Så därför räknar vi också att kommunen är så gammal, säger Carola Lithén som är jubileumsarbetsgruppens ordförande.

Replotbron kan få festbelysning

Att de två jubileerna sammanfaller är en god orsak att fira ordentligt. Firandet börjar på det historiska datumet 13 februari, då ett jubileumsfullmäktige hålls.

– Det är inte så storslaget, men vi planerar någon form av jubileumsbeslut som alla kan vara överens om och som för kommunen framåt, säger Rurik Ahlberg.

– Det ska komma korsholmarna till godo, ett startskott för att fira hela det här året, säger Carola Lithén. Då får vi säkert också provsmaka jubileumsbakelsen.

Det som också är på kommande är ett jubileumsöl. Lithén uppmuntrar också till att ta fram fler jubileumsprodukter. Varför inte Korsholmskaffe eller en hel meny?

Replotbron en vacker vinterdag.
Bildtext Replotbron invigdes år 1997 – samma år som det historiska Korsholm fyllde 650 år. Nu är det aktuellt med att lysa upp bron 675 års-jubileet till ära.
Bild: Ulrika Stagnäs-Lund / Yle

Då det kommer till det visuella så har en jubileumslogo tagits fram för året, på vilken symbolen Replotbron syns. Man utreder också hur den verkliga Replotbron eventuellt kunde få fin belysning, jubileet till ära.

Fest nästan hela året långt

Kommunen inleder alltså firandet i februari. Den 12 maj blir det sen åter marknad på Elly Sigfrids torg i Smedsby. Den 17 november blir det ett stort ungdomsevenemang i Botniahallen.

– Den 18 november blir det sen Korsholmsmässa i Botniahallen, säger Rurik Ahlberg. Utöver det här planerar kommunen också några andra evemenang.

En logo för Korsholm kommuns 675 års jubileum
Bildtext Logon för Korsholms jubileumsår 2023
Bild: Korsholms kommun

Målet är att alla korsholmare ska känna sig delaktiga och därför har kommunen också bjudit in näringslivet, föreningarna och församlingarna att bidra med program.

– Det finns ju många stora tillställningar som ordnas i kommunen redan nu. Även i dem kan man ha en nyans av 675 år, säger Ahlberg.

Korsholm är geografiskt en stor kommun, med många aktiva byar. Det finns ungdomsföreningar, idrottsföreningar, pensionärsklubbar... Carola Lithén ser fram emot jubileumsåret som en helhet som bjuder på nya upplevelser under hela året.