Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mängdrabatt för stöldräder i Esbo, Kyrkslätt och Helsingfors – man döms till tre månaders fängelse för sju månaders brottsspiral

Sidan av en polisbil där det finns polistexten.
Bildtext Mannen blev ofta tagen av polis under sina utfärder.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Stölder, skadegörelse och rattfylla: En 42-årig man döms för en lång rad olika brott som begåtts i Esbo, Helsingfors och Kyrkslätt. Men mängdrabatten gör att det bara blir tre månaders fängelse.

Brotten begicks från augusti 2020 till april 2021. Under den tiden greps mannen av polis nästan en gång i månaden. Eftersom han tidigare dömts för likadana brott ville åklagaren att straffet skulle skärpas. Men Västra Nylands tingsrätt tänkte annorlunda och straffet blev istället betydligt kortare.

Börjar med stulen bil

Det för 42-åringen händelserika halvåret börjar med att han i slutet av augusti 2020 stjäl en skåpbil från en byggarbetsplats i Bredvik i Esbo. Bilen ägs av en byggfirma och är full av en byggares privata ägodelar. En vecka senare hittas bilen i Lahtis, men då är den tom och byggarbetarens verktyg, hobbyartiklar och nycklar borta.

I oktober är det dags igen. Då bryter sig mannen in i en indisk restaurang i Kyrkslätt och kommer över elektronik, kontanter, lunchsedlar och alkohol.

Strax därpå grips han av polis vid kommunens depå intill Jerikobacken. Han kommer inte över något stöldgods, men hinner ställa till med en hel del skador med sin bultsax. Han har amfetamin i blodet och döms för både narkotikabrott och rattfylleri.

Fortsätter med stulen elektronik

I november försöker mannen bryta sig in i en bostad i Lindal i Kyrkslätt. I januari 2021 snattar han livsmedel från en mataffär i Kyrkslätt. I april bär det av in till Helsingfors och ett storköp i Gamlas.

Han fångas av väktare på väg ut, i en väska har han varor för närmare 900 euro som förstörts då han brutit loss larmen från dem. Följande dag tas han av väktare efter liknande brott på ett storköp i Gräsviken. Då har han stulna mobiltelefoner i fickan.

Under vintern åker han fast för rattfylleri och narkotikabrott ytterligare en gång. Flera husbolag har också ersättningskrav på grund av skadegörelse som hänger ihop med inbrotten.

Det blir totalt 15 brott, som i vanliga fall borde innebära en fängelsedom på åtta månader. Åklagaren yrkar dessutom på hårdare straff eftersom mannen tidigare gjort sig skyldig till liknande brott.

Mängdrabatt

Mannen har dömts till fängelse vid ytterligare fyra rättegångar under 2021 och 2022. Och han döms alltså nu för brott som begåtts innan de fyra tidigare domarna. Enligt strafflagen utgör det, tvärtemot åklagarens yrkan, en straffnedsättningsgrund. Det här eftersom principen om mängdrabatt tillämpas som om alla brotten från de fem rättegångarna behandlades vid en och samma rättegång.

Eftersom brotten begåtts medan mannen varit villkorligt frigiven har åklagaren också yrkat på att reststraffet från tidigare domar ska verkställas. Men återigen spelar tidigare domar in. Eftersom reststraffet från prövotiden delvis redan utdömts vid tidigare rättegångar förkastar tingsrätten åklagarens krav. Därför döms mannen till totalt tre månaders fängelse.

Däremot ska han betala totalt 6 500 euro i ersättning till bland annat Kyrkslätt kommun, byggarbetaren, två husbolag och ett andelslag.