Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varje eftermiddag är det auktionsdags på elbörsen – det här vill du veta om börsel

Uppdaterad 19.12.2022 19:24.
Solpaneler.
Bildtext Vädret påverkar elpriset massor. Om det är mulet blir det mindre solenergi, om det är vindstilla skapas mindre vindkraft.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

I och med energikrisen har elmarknaden och börsel fått en betydande roll för många finländare, oavsett om det har varit frivilligt eller oundvikligt. I den här artikeln listar vi några centrala saker som du kan behöva veta om börsel.

Att priset på elektricitet förändras varje timme är nytt för många finländare. För de som haft fasta elavtal eller som nyss flyttat hemifrån för första gången kan det vara en utmaning, om man plötsligt står med ett börselavtal i portföljen.

Elräkningarna kan vara en skrämmande del av vardagen då man enbart kan påverka sin egen förbrukning. Även om förbrukningen påverkar helheten är det på börsen som elpriset i realtid får sin form.

Kort och gott fungerar elpriset på följande sätt:

El är dyrt då det är

  • dagtid

  • vardag

  • kallt

  • vindstilla

El är billigt då det är

  • nattetid

  • veckoslut

  • varmt

  • blåsigt

För att hålla kostnaderna nere lönar det sig att koncentrera sin elanvändning till de sistnämnda tidpunkterna. Alltid går det inte, om du bor i höghus och husbolagets regler förbjuder tvättmaskinsbuller om natten, till exempel.

Dessutom måste du vara försiktig med att låta hushållsmaskiner gå på natten; en oövervakad maskin kan förorsaka vattenskador som försäkringsbolaget inte nödvändigtvis täcker om du sovit då skadan uppkommit.

Finlands elförbrukning per sektor

Auktion varendaste dag

Att veta när elen är dyrare och när den är billigare är viktigast för dem som bor i eluppvärmda småhus, alltså egnahemshus. Det exakta priset kan man kolla på olika tjänster, som till exempel Nordpools eller Fingrids hemsidor, eller i Fingrids eller vissa elbolags mobilappar.

Elpriset bestäms på elbörsen. Varenda eftermiddag ordnas en auktion, där det så kallade spotpriset för det kommande dygnet slås fast.

På auktionen framkommer hur mycket el och till vilket pris användarna, det vill säga hushållen och industrin, kommer att behöva konsumera el fram till nästa eftermiddag.

På andra sidan i auktionen står inhemska och utländska elproducenter. Auktionen är gemensam för nästan hela EU. En stor del av elen i Finland kommer från Sverige, men en del kommer från Estland och Norge. Resultatet av auktionen avgör i vilken riktning elen flödar. Finland exporterar i normalfall också el.

Försäljarna berättar under auktionen hur mycket el och till vilket pris de är redo att sälja. Försäljningserbjudandena säljs med början från de billigaste.

Priset på el per timme är det högsta som accepteras. Det är priset som alla köpare är beredda att betala och det priset som försäljarna är beredda att sälja till. Oavsett produktionskostnader.

Vad kostar det att producera el?

Vind- och solkraft: <10 euro/MWh

Kärnkraft: 20–30 euro/MWh

Fossila bränslen (till exempel stenkol, gas): >100 euro/MWh

Många diskuterar i dagsläget om det här systemet är rättvist och vettigt.

Det förekommer också stora skillnader mellan produktionsformerna. Ett kärnkraftverk och vindkraftverk producerar i praktiken alltid till högsta möjliga effekt. Vattenkraften påverkas av mängden vatten som forsar förbi, till exempel.

Det finns också mekanismer för att se till att det finns tillräckligt med el, till exempel om vinden plötsligt avtar. Vädret är den största faktorn i hur billig eller dyr elen är.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel ”Se, mitä olet pörssisähköstä halunnut tietää, mutta et ole tullut kysyneeksi – opettele ainakin yksi nyrkkisääntö” skriven av Kimmo Hiltula.