Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Leila Korhonen ny vd för Borgå måltids- och städservice

Borgå stadsstyrelse beslutade enhälligt att restonom YH och matservicechef Leila Korhonen övergår till tjänsten som verkställande direktör för Affärsverket Borgå måltids- och städservice.

Korhonen tillträder tjänsten den 1 januari 2023.

Leila Korhonen har varit affärsverkets tf verkställande direktör sedan maj då Annika Malms-Tepponen gick i pension.

Relaterat

Turbulensdrabbade Karleby energi fick ny styrelse

Energibolaget Karleby energi, som ägs av Karleby stad, har fått ny styrelse. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nya ledamöter är Vuokko Kalliokoski (ekonomichef vid Karleby hamn), Ville Herlevi (vd för automationsbolaget Herlevi & Co) samt Marita Vuorinen ((Senior Headhunter, inHunt Group). Nina Kujala fortsätter representera Karleby stad i styrelsen,

Styrelsen fick samtidigt ny ordförande: Jarmo Herronen, tidigare vd för Boliden Kokkola. Herronen konstaterar att den nya styrelsen har både möjligheter och utmaningar framför sig.

– Med nya människor kommer nya idéer och perspektiv. Nu gäller det att få till rätt arbetsfördelning mellan bolagets ledning och styrelsen. Alla måste satsa på att bygga upp förtroendet, säger Herronen enligt pressmeddelandet.

Härnäst gäller det för Karleby energi att rekrytera en ny vd.

Den nya styrelsen tar vid efter en tid av turbulens då bland annat flera tidigare ledamöter och även bolagets tidigare vd valde att avgå.

En man med pikéskjorta och glasögon sitter vid ett bord. På bordet står en dator och bakom honom på väggen finns en stor skärm.

Karleby energis vd sade upp sig

Mikko Rintamäki, som har lett Karleby energi sedan 2016, sade upp sig i söndags. Orsaken är att ägaren, alltså staden, gjort ändringar i bolagets styrelse.

Vesa Pihlajamaa fungerade tidigare som ordförande för Karleby energis styrelse, men ersattes av stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen i slutet av mars.

Rintamäki medger att det var en orsak till att han sade upp sig.

– Man skulle gärna veta om sådana beslut på förhand. Å andra sidan har jag varit länge här. Jag upplever att det kanske var dags att byta jobb, säger han.

– De senaste åren har varit tuffa. Att ordföranden byts ut med kort varsel leder till mer jobb. Samtidigt pågår många stora industriprojekt.

Allt fler kvinnor i bolagsstyrelser, andelen närmar sig en tredjedel

Andelen kvinnor i bolagsstyrelser har växt stadigt inom EU, och uppgår nu till 32,2 procent. Det framkommer i Centralhandelskammarens utredning, som publicerats inför Minna Canth-dagen den 19 mars.

Att en kvinna innehar toppositionerna styrelseordförande eller verkställande direktör är ändå fortfarande något av en raritet.

”I genomsnitt har 9 procent av de största börsbolagen i EU-länderna en kvinna som styrelseordförande. Till exempel i Sverige är andelen styrelseordförande i börsbolag 8 procent och i Norge 14 procent”, säger Ville Kajala vid Centralhandelskammaren i ett pressmeddelande (på finska).

Bland de finländska börsbolagen är andelen 10 procent.

Man kan också notera att ju större bolagen är desto vanligare är det med kvinnor i styrelsen. I Finland är andelen 30,6 procent för alla bolag, medan den är 34,6 procent för de 25 största bolagen.

Mikko Ayub i vit skjorta och mörkgrå kostym.

Aktias vd Mikko Ayub byts ut

Stannade fyra och ett halvt år på posten.

Youtubes verkställande direktör avgår – vill satsa på hälsan och familjen

Youtubes verkställande direktör Susan Wojcicki avgår, rapporterar CNBC. Wojcicki har arbetat inom den amerikanska videotjästen i 25 år och har varit verkställande direktör sedan februari 2014.

Wojcicki avgår för att fokusera på sin familj, säger hon till CNBC.

– I dag har jag bestämt mig för att avgå från min roll som vd för Youtube och i stället fokusera på min familj, min hälsa och mina personliga projekt som jag är passionerad över, säger Wojcicki.

Neal Mohan tillträder som bolagets nya verkställande direktör.

Källa: AP