Energiministrarna överens om pristak på gas
EU-ländernas energiministrar har sammanträtt i Bryssel och efter hårda diskussioner kommit överens om ett pristak på gas. Avtalet kommer efter veckor av oenighet.
Sveriges färska energiminister Ebba Busch (kd) är en av dem som är nöjda över avtalet.
– Ett styrkebesked att den europeiska unionen i ännu en fråga i ett otroligt svårt och känslig säkerhetspolitiskt läge och under en pågående energikris har lyckats komma överens, säger Busch enligt SVT.
Pristaket ska ligga på cirka 180 euro per MWh. Den senaste tiden har priset på gas stundvis gått över 200 euro och i somras låg de över 300 euro. Pristaket aktiveras enbart enligt överenskomna mekanismer, om marknadspriserna hålls högre än en överenskommen gräns. Systemet träder i kraft i mitten av februari.
Priset på gas har varit ett hett samtalsämne sedan invasionen av Ukraina. Flera länder, med Tyskland i spetsen, har fått se sin energiförsörjning nästan kollapsa då man varit beroende av rysk gas.
Utrikes
Taylor Swift har inspirerat tusentals förstagångsväljare i USA att registrera sig – kan ge Demokraterna draghjälp
Kraftig ökning i antalet registrerade väljare.
Vägraset i Sverige: Europaväg 6 stängs av i flera månader efter nattens lerskred norr om Göteborg
Området avstängt på grund av risken för fler ras.
Kvicklera – när lerjord blir flytande i samband med ett ras
Istiden skapade lerjordar som kan bli farlig kvicklera.
Belägrade armenier i Nagorno-Karabach avväpnas i utbyte mot mat
Etniska armenier i den azerbajdzjanska enklaven Nagorno-Karabach har börjat lägga ner sina vapen enligt ett avtal om eldupphör tidigare i veckan.
Den första humanitära Röda Kors konvojen med förnödenheter till 120 000 belägrade armenier, har samtidigt anlänt till Nagorno-Karabach.
Det ryska försvarsministeriet som övervakar eldupphöret, säger att armenierna i enklaven har överlåtit sex bepansrade fordon fulla med vapen.
Ryssland har i gengäld levererat 50 ton mat.
Thailands största parti bytte partiledare på grund av militärens motstånd
Thailands största parti Kao Klai eller Framstegspartiet, har bytt ledare, trots att partiet vann en jordskredsseger i parlamentsvalet i maj.
Partiledaren Pita Limjaroenrat, fick inte tillräckligt stort stöd i parlamentet för att utses till premiärminister på grund av militärens motstånd.
Militären och rojalister anklagade Pita för att ha brutit mot regler som förbjuder parlamentsledamöter från att äga medier.
Pita lämnade därför ordförandeposten och han ersattes på lördag av partiets generalsekreterare Chaithawat Tulathon.
Chaithawat säger att han stannar kvar som partiledare tills Pita kan återvända till politiken.
Polisen utreder om sprängning orsakat enormt vägras i Sverige – flera är skadade
Totalt är en yta på ungefär 14 000 kvadratmeter drabbad.