Energiministrarna överens om pristak på gas
EU-ländernas energiministrar har sammanträtt i Bryssel och efter hårda diskussioner kommit överens om ett pristak på gas. Avtalet kommer efter veckor av oenighet.
Sveriges färska energiminister Ebba Busch (kd) är en av dem som är nöjda över avtalet.
– Ett styrkebesked att den europeiska unionen i ännu en fråga i ett otroligt svårt och känslig säkerhetspolitiskt läge och under en pågående energikris har lyckats komma överens, säger Busch enligt SVT.
Pristaket ska ligga på cirka 180 euro per MWh. Den senaste tiden har priset på gas stundvis gått över 200 euro och i somras låg de över 300 euro. Pristaket aktiveras enbart enligt överenskomna mekanismer, om marknadspriserna hålls högre än en överenskommen gräns. Systemet träder i kraft i mitten av februari.
Priset på gas har varit ett hett samtalsämne sedan invasionen av Ukraina. Flera länder, med Tyskland i spetsen, har fått se sin energiförsörjning nästan kollapsa då man varit beroende av rysk gas.
Utrikes
USA:s stöd för Guyana är ”orubbligt” enligt utrikesminister Blinken
USA:s stöd för Guyanas suveränitet är orubbligt. Det var budskapet när USA:s utrikesminister Antony Blinken talade med Guyanas president Mohamed Irfaan Ali, vilket USA:s utrikesministerium meddelar i dag.
Tidigare i veckan stod det klart att Venezuela, enligt landets valmyndigheter, röstat för att annektera två tredjedelar av grannlandet Guyana.
USA stöder dagens gränser som följer en konvention från 1899, och att någon förändring av gränsen inte får ske utan att båda parterna är överens.
Det amerikanska oljebolaget ExxonMobil äger nybyggda oljeriggar utanför Guyanas kust, vilket har bidragit till att det omtvistade området blivit geopolitiskt viktigare.
Tuffa samtal men låga förväntningar – EU:s och Kinas ledning möts öga mot öga
Toppmöte hålls i Peking.
USA: Bidens förslag till fortsatt Ukrainastöd blockerades av republikanska senatorer
Ännu inget beslut om fortsatt amerikanskt stöd till Ukraina.
Sverige och USA har undertecknat försvarsavtalet DCA
USA får tillgång till baser på 17 svenska orter.
Läget allt spändare mellan Venezuela och Guyana
Venezuela vill att det bildas en venezuelansk provins i regionen Essequibo som hör till Guyana. Detta efter en rådgivande folkomröstning i söndags där 95 procent av väljarna i Venezuela röstade för att annektera de västra delarna av grannlandet.
Venezuela har också beviljat statsägt oljebolag tillstånd att borra olja i området. Tvisten om äganderätten till området tillspetsades efter att oljebolaget ExxonMobil upptäckte olja där år 2015.
Venezuela motiverar sina regionala anspråk med att regionen stals av landet för över hundra år sedan.
Guyana har uppgett att landet begär hjälp av FN:s säkerhetsråd om Venezuela går vidare med sina planer.
AFP
Henrik Meinander om det dramatiska året 2023: ”I något skede måste Ryssland och EU nå en ny balans”
En kursändring i Ryssland är nödvändig, anser Meinander.