Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brandmännens höga pensionsålder tär på den mentala och fysiska orken: ”Nu måste det ske förändringar eftersom läget är akut”

Uppdaterad 20.12.2022 17:31.
brandman med rökdykarmask
Bildtext Rökdykning hör till något av det tuffaste man kan göra inom brandkåren.
Bild: Arash Matin / Yle

Brandmännen är inte längre särbehandlade och har, i motsats till tidigare, samma pensionsålder som andra yrkesgrupper inom kommunen. Det här medför utmaningar vid uttryckningar.

Då olyckan är framme och larmet går handlar det om minuter innan brandmännen ska befinna sig i den rullande bilen. Ingen olycksplats är den andra lik och det gäller att vara förberedd på det mesta.

Därför genomgår brandmännen, och speciellt rökdykarna, årligen fysiktester som ska garantera deras beredskapsnivå.

Men åldern kan ingen göra något åt, och då brandmännen blir allt äldre blir det allt fler som påverkas i arbetet.

– Ännu går det, men visst har jag mina krämpor som många andra här på stationen, säger brandman Stefan Isaksson vid Pargas brandstation. De äldre gubbarna sa alltid att då du når 50 så kommer du att märka en skillnad, men jag tänkte inte så mycket på det tills nu och nog märks det åtminstone litet.

Brandman i full rökdykarmundering.
Bildtext Stefan Isaksson vet att det blir tuffare med åren att vara brandman eftersom krämporna börjar göra sig påminda allt mer.
Bild: Jesper Alm / Yle

Isaksson är med sina 50 år en av de yngre i sin beredskapsgrupp, vilket säger något om läget på landets brandstationer för tillfället. I samband med pensionsreformen 1989 slopades brandmännens pensionsålder på 55 år och ersattes med samma pensionsålder som andra yrkesgrupper inom det kommunala har.

– Jag kan själv bli pensionerad vid 67 år och 11 månader, men kan gå tidigare vid dryga 65 år eller rentav 62 år, men då förlorar jag så mycket ekonomiskt att det inte är realistiskt att tänka sig en pensionering redan då, säger Isaksson. Men allt över 55 år är nog tyvärr för mycket för brandmän inom den operativa verksamheten.

Tuffa krav gäller alla

Att vara brandman kräver hård fysik och stark mental närvaro. På olycksplatsen gäller det att veta sin plats och tryggt hantera vad man möter och ofta gå in i rökfyllda byggnader för att hjälpa nödställda.

– Rökdykaruppdragen hör nog till de tuffaste inom yrket. Då man befinner sig därinne i röken blir händerna ens ögon och det är hett och stressigt, säger Isaksson. Jag upplever själv att jag ännu klarar av allt, men frågan är hur det känns om tio år?

Brandslang men brandmän i bakgrunden
Bildtext Vem ska fatta slangen i framtiden är en fråga som det inte finns svar på ännu.
Bild: Arash Matin / Yle

Då dessutom intresset för brandmansyrket har dalat de senaste åren är ekvationen för det äldre manskapet svårt.

– Av olika orsaker utbildas det inte längre lika många, samtidigt som de som finns kvar blir bara äldre, säger Isaksson. Det är ett akut läge som kräver förändringar som kräver svåra beslut.

Pensionerna borde sänkas

Räddningsarbetarnas centralförbund har i flera repriser betonat vikten av en sänkt pensionsålder och har igen aktiverat sig inför kommande riksdagsval. I april ska en ny regering väljas och intressebevakare hoppas på mer gehör än tidigare regeringar.

Bland annat skrev ordförande för JHL, dit en del brandmän hör, en kolumn om pensionsåldern tidigare i höst och lyfte fram hur viktigt en sänkning av pensionsåldern är för framtida brandmän.

förstahjälpen
Bildtext Brandmännen kan ofta inte ersättas av robotar eller andra hjälpmedel utan det krävs människor för att genomföra uppdragen.
Bild: Arash Matin / Yle

– Arbetet förändras inte och vi kan inte ersättas av robotar, därför är det viktigt att vi kan få igång en diskussion om en sänkning av pensionsåldern, säger Isaksson. Arbetsgrupper har också tidigare grundats men inget har hänt trots mycket information om faror och utmaningar i yrket.

Isaksson tror inte något händer nu heller ifall inte politikerna blir modigare och vågar fatta tuffa beslut.

– I somras blev det också bevisat att vårt yrke är ett officiellt canceryrke och många faller offer för den sjukdomen innan de ens når sin pension, säger Isaksson. Ofta är den som har för mycket krämpor tvungen att hitta andra alternativ eller hoppas på en sjukpensionering vilket kan vara förnedrande.

Finns förståelse för frustrationen men inte realistiskt med sänkt pensionsålder

Inom befälet finns det en förståelse för den frustration som manskapet upplever, men man anser i samma veva att det nog tyvärr inte är realistiskt att tro att pensionsåldern skulle sänkas.

– Då man ser på trenden och utvecklingen så där allmänt i samhället så ser det nog inte ut som att vi kan få några sänkningar av pensionsåldern, säger räddningschef Torbjörn Lindström vid Egentliga Finlands räddningsverk. Så jag tror tyvärr inte det finns någon realism i den tanken.

Lindström medger att medelåldern för den operativa personalen inom Egentliga Finlands räddningsverk är hög och ligger idag strax under 50.

Torbjörn Lindström, Egentliga Finlands räddningsverk
Bildtext Arkivbild. Räddningschef Torbjörn Lindström tror inte det är realistiskt att tänka sig att regeringen skulle sänka brandmännens pensionsålder.
Bild: Yle / Peter Karlberg

– Det är ett problem men vi försöker vårt bästa genom att erbjuda manskapet olika yrkesalternativ eller sätt att förbättra sin fysiska och psykiska kondition på arbetstid, säger Lindström. Då vi dessutom vet att vi saknar tusentals brandmän inom loppet av tio år så tror jag inte att det finns möjlighet att sänka pensionerna för dem som idag arbetar som brandmän.

Lindström tror inte det finns resurser till ett sådant beslut och därför måste man arbeta med de möjligheter som finns.

– Vi kan exempelvis planera skiften bättre och försöka hitta lösningar som underlättar vardagen för dem som är på jobb, säger Lindström. Att pensionsåldern är för hög är inget nytt problem och det har inte dykt upp plötsligt, utan det har skett under en längre tid och därför finns det heller inga lätta snabba lösningar.

Brandmännens höga pensionsålder tär på orken: ”Nu måste det ske förändringar eftersom läget är akut”

10:22

Diskussion om artikeln