Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingås LNG-terminal har startat mot Finland

Den flytande LNG-terminalen Exemplar, som Finland har hyrt i tio år och som ska förse Finland och Estland med naturgas, har nu avseglat från Spanien och är på väg till Finland. Det skriver Gasgrids vd Olli Sipilä på Twitter.

Terminalen, fylld med egyptisk, flytande naturgas, har inte bara lämnat farvattnen runt Gibraltars hamn utan tagit sig till sundets västra sida. Du kan följa med Exemplar på tjänsten Marine Traffic.

Exakt när terminalen anländer i Ingå är ännu oklart och beror enligt Sipilä på väder och vind. Tidigare hade man hoppats att den skulle komma redan i mitten av december.

Relaterat

Två äldre män i mörka kostymer står i beredskap att skaka hand med varandra.

Analys: Ex-kanslern Gerhard Schröder och Tysklands beroende av Putins Ryssland – nyskriven bok kastar ljus över de tyska socialdemokraternas avgörande roll

Skandalen borde vara enorm. I åratal satte de tyska socialdemokraterna sin prägel på en totalt misslyckad tysk Rysslandspolitik, men samtidigt finns en stor ovilja att reda ut vad som skedde. En ny bok kastar ljus över ödesdigra SPD-kopplingar till Moskva.

LNG-fartyget Exemplar anländer till hamnen i Ingå den 28 december 2022.

LNG-terminalen som skulle rädda Finlands gastillförsel har ännu inte haft en enda kund

Megainvesteringen får vänta på att betala sig tillbaka.

Gasterminalen Exemplar i djuphamnen i Joddböle, Ingå.

Försiktig start för gasterminalen Exemplar i Ingå – efterfrågan på gas har rasat

Gasterminalen i Ingå har inte fått någon rivstart.

LNG-fartyget Exemplar anlände till Ingå hamn den 28.12.2022.

Gasgrid: LNG-terminalen i Ingå hamn redo att börja leverera gas

Den flytande LNG-terminalen vid Ingå hamn är driftklar och gasleveranserna kan komma i gång, uppger Gasgrid.

Terminalfartyget Exemplar, som anlände till Ingå den 28 december, uppges nu framgångsrikt ha integrerats i Gasgrids gasöverföringsnät. Den flytande gasen återförångas till gas ombord och överförs via Gasgrids gasnät till slutkunderna.

LNG-terminalen möjliggör också gasleveranser till de baltiska staterna och till och med till Polen via gasledningen Balticconnector.

Gasledningar i Tyskland.

Mild vinter och regn lindrar energikrisen i Tyskland – ”uteslutet” att det blir brist på gas, säger myndigheter

Trots tidigare dystra prognoser kommer Tyskland knappast att lida någon brist på gas under vintern. Sparåtgärder och en hittills mycket mild vinter har bidragit till att gaslagren fortsättningsvis är så gott som fyllda.