Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Granskningskommittén: Donald Trump bör åtalas för den våldsamma stormningen av Kapitolium

Uppdaterad 20.12.2022 16:55.
Kommittén avslutade sin utredning med att kräva att Donald Trump ställs inför rätta.
Bildtext Kommittén var enig i beslutet att rekommendera justitieministeriet att väcka åtal.
Bild: Jim Lo Scalzo/UPI/Shutterstock/All Over Press

Representanthusets granskningskommitté uppmanar USA:s justitieministerium att väcka åtal mot den tidigare presidenten Donald Trump.

Den särskilda granskningskommittén som granskat den våldsamma stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 anklagar Donald Trump för att ha begått fyra separata brott.

Enligt kommittén har Trump uppviglat och assisterat till uppror, förhindrat ett officiellt förfarande i kongressen, konspirerat för att bedra USA samt konspirerat genom att ge felaktiga yttranden.

Det är första gången i USA:s historia som kongressen kommer med dylika anklagelser mot en tidigare president.

Denna person kan aldrig mera inneha en viktig post i vårt land. Han är inte förmögen till det

― Liz Cheney (R)

Liz Cheney, vice ordförande och en av två republikaner i kommittén säger att det är uppenbart att ex-presidenten inte är förmögen att ha något ämbete i USA.

– Det här en person som inte godtar valresultat och inte heller agerade trots att han satt i Vita huset och såg på tv när kongressen stormades. Denna person kan aldrig mera inneha en viktig post i vårt land. Han är olämplig.

Kommittén var enig i beslutet att rekommendera justitieministeriet att väcka åtal. På bilden ordförande, demokraten Bennie Thompson och vice ordförand, republikanen Liz Cheney.
Bildtext Kommittén var enig i beslutet att rekommendera justitieministeriet att väcka åtal. På bilden, ordförande, demokraten, Bennie Thompson och vice ordförande, republikanen Liz Cheney.
Bild: Ken Cedeno/UPI/Shutterstock/All Over Press

Donald Trump själv kallar utredningarna mot honom för en häxjakt, Trump meddelade för en dryg månad sedan att han ställer upp i presidentvalet 2024.

Kommitténs rekommendationer inte juridiskt bindande

Kommittén har undersökt attacken mot Kapitolium över i ett och halvt år. Man har förhört över 1 000 vittnen och samlat över miljon dokument och haft tio tv-sända utfrågningar.

I det sista offentliga mötet som hölls på måndagskväll finsk tid rekommenderade granskningskommittén att det amerikanska justitieministeriet med justitieminister Merrick Garland i spetsen ska väcka åtal mot Donald Trump.

– Vårt rättssystem är inte sådant att fotsoldaterna sätts i fängelse och ledarna får frisedel, konstaterad en av medlemmarna, demokraten Jamie Raskin.

Men kommitténs rekommendationer är inte juridiskt bindande utan det handlar snarare om en uppmaning till USA:s justitieministerium att väcka åtal. Justitieministeriet bedriver som bäst en egen utredning och har ännu inte kommenterat kommitténs rekommendationer.

Kommitténs ordförande Bennie Thompson säger sig ändå vara rätt övertygad om att justitieministeriet tar till rättsliga åtgärder.

– Utgående från de bevis vi har presenterat är jag rätt övertygad om att åtal väcks. Ingen, inte ens en tidigare president, står över lagen, sa Thompson i en intervju med CNN.

Detaljerad slutrapport publiceras

Representanthusets granskningskommitté publicerar sin slutrapport på onsdag, enligt amerikanska medier är det frågan om en flera hundra sidor lång rapport där det centrala bevismaterialet presenteras i detalj.

I oktober slog kommittén fast att Trump var den centrala orsaken till stormningen och krävde att ex-presidenten ska vittna under ed. Men som väntat infann sig Donald Trump aldrig till förhör.

Ockupanter inne i Kapitolium-byggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Mobben inne i Kapitolium den 6 januari 2021.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Det var den 6 januari 2021 som tusentals människor stormade kongressbyggnaden i huvudstaden Washington DC, i protest mot att kongressen skulle godkänna presidentvalets resultat. Fem personer, varav en polis, miste livet och över hundra skadades till följd av attacken.

Flera hundratals personer har åtalas för attacken den sjätte januari. I den hittills mest betydande domen dömdes ytterhögermilisen Oath Keepers grundare Stewart Rhodes för uppvigling i samband med stormningen av USA:s kongress.