Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Efter otaliga försök fick Jani Malmberg sin morfarsfars strömming att smaka precis som den skulle – här är parlamentströmmingen

Sill och knäckebröd på ett fat
Bildtext Parlamentsströmmingen är godast efter några dagar i kryddsåsen. Det här är en av Jani Marmbergs barndomsfavoriter.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Den här strömmingen har en intensiv smak. HP-sås och strömming kanske låter lite främmande men det är just såsen som är hemligheten. Den här strömmingen blir bara bättre ju längre den får ligga i kryddsåsen.

”Det här receptet kommer ursprungligen från min morfarsfar. Jag har lärt mig att hitta rätt proportioner och smak genom att testa och göra hundratals versioner under åren. Då jag lagar strömming enligt receptet känns det alltid som att återuppleva barndomens julförberedelser.”

Jani Malmberg

Jani skickade in strömmingsreceptet till Strömsös stora strömmingsupprop där vi efterlyste era bästa strömmingsrecept till jul.

Ingredienser

 • 1 kg strömming

  Kryddlag:

 • 3 dl vatten

 • 1 dl ättika

 • 1 msk salt

 • 1 msk socker

  Kryddsås:

 • 1 tsk senapspulver

 • 4 tsk socker

 • ½ dl grädde

 • ½ dl majonnäs

 • 5 tsk HP-sås

 • rejält med skuren dill

Instruktioner

Rensa och filea strömmingen. Skölj filéerna snabbt och låt rinna av i durkslag. Strö lite salt här och var över fisken, sältan jämnar ut sig medan vattnet rinner av fisken.

Plocka dillkvistarna från de grövre stammarna och lägg i ett kärl. Lyft strömmingsfiléerna på dillbädden och häll över kryddlagen. Lägg en tallrik som tyngd för att hålla dillkvistar och strömming täckta av lagen. Ställ kärlet att stå kallt över natten.

Följande dag ska strömmingen dras. Det här är det mest arbetskrävande momentet men det går ändå ganska behändigt eftersom lagen mjukat upp fisken. Och om nu någon filé skulle gå sönder gör det inget, lika god smakar den ju ändå. OBS! Om du har riktigt färska strömmingsfiléer är det lättare att dra dem innan de går i lagen.

Lyft de dragna filéerna igen i durkslaget och kontrollera sältan genom att smaka på strömmingen. Ofta behövs det lite mer salt. Tillsätt alltså salt och låt fisken sedan rinna av i durkslaget en god stund.

Om strömmingen är för vattnig då den läggs i kryddsåsen blir såsen lätt utspädd och då blir smaken inte som den ska – mörk och eldig.

Blanda senapspulver och socker, häll på grädde och rör om tills sockret slutat knastra. Tillsätt majonnäs, HP-sås och rikligt med skuren dill. Varva strömmingsfiléer och kryddsås i en vacker glasburk. Ställ strömmingen att vila i kylen.

Sill och knäckebröd på ett fat
Bild: Minna Mäkelä / Yle

Om du nu inte kan hålla dig mer än sex timmar innan du smakar, så har nog strömmingen fått ganska bra med smak redan då. Bäst och mest smakar den vid middagstid följande dag.

Fotnot: Receptet publicerades även i Helsingin Sanomat 2.12.2017.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk