Efter otaliga försök fick Jani Malmberg sin morfarsfars strömming att smaka precis som den skulle – här är parlamentströmmingen
Den här strömmingen har en intensiv smak. HP-sås och strömming kanske låter lite främmande men det är just såsen som är hemligheten. Den här strömmingen blir bara bättre ju längre den får ligga i kryddsåsen.
”Det här receptet kommer ursprungligen från min morfarsfar. Jag har lärt mig att hitta rätt proportioner och smak genom att testa och göra hundratals versioner under åren. Då jag lagar strömming enligt receptet känns det alltid som att återuppleva barndomens julförberedelser.”
Jani Malmberg
Jani skickade in strömmingsreceptet till Strömsös stora strömmingsupprop där vi efterlyste era bästa strömmingsrecept till jul.
Ingredienser
1 kg strömming
Kryddlag:
3 dl vatten
1 dl ättika
1 msk salt
1 msk socker
Kryddsås:
1 tsk senapspulver
4 tsk socker
½ dl grädde
½ dl majonnäs
5 tsk HP-sås
rejält med skuren dill
Instruktioner
Rensa och filea strömmingen. Skölj filéerna snabbt och låt rinna av i durkslag. Strö lite salt här och var över fisken, sältan jämnar ut sig medan vattnet rinner av fisken.
Plocka dillkvistarna från de grövre stammarna och lägg i ett kärl. Lyft strömmingsfiléerna på dillbädden och häll över kryddlagen. Lägg en tallrik som tyngd för att hålla dillkvistar och strömming täckta av lagen. Ställ kärlet att stå kallt över natten.
Följande dag ska strömmingen dras. Det här är det mest arbetskrävande momentet men det går ändå ganska behändigt eftersom lagen mjukat upp fisken. Och om nu någon filé skulle gå sönder gör det inget, lika god smakar den ju ändå. OBS! Om du har riktigt färska strömmingsfiléer är det lättare att dra dem innan de går i lagen.
Lyft de dragna filéerna igen i durkslaget och kontrollera sältan genom att smaka på strömmingen. Ofta behövs det lite mer salt. Tillsätt alltså salt och låt fisken sedan rinna av i durkslaget en god stund.
Om strömmingen är för vattnig då den läggs i kryddsåsen blir såsen lätt utspädd och då blir smaken inte som den ska – mörk och eldig.
Blanda senapspulver och socker, häll på grädde och rör om tills sockret slutat knastra. Tillsätt majonnäs, HP-sås och rikligt med skuren dill. Varva strömmingsfiléer och kryddsås i en vacker glasburk. Ställ strömmingen att vila i kylen.
Om du nu inte kan hålla dig mer än sex timmar innan du smakar, så har nog strömmingen fått ganska bra med smak redan då. Bäst och mest smakar den vid middagstid följande dag.
Fotnot: Receptet publicerades även i Helsingin Sanomat 2.12.2017.