Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Vill du bjuda på en verklig smaköverraskning? Strömmingslåda med pikant smak av blåmögelost och blåbär är ett hett tips

Ungsform med auraost strömmin på ett bord
Bildtext Blåbär och blåmögelost passar fin ihop med strömming. Satu Nieminen har testat receptet med annan fisk men det blir allra godast med strömming.
Bild: Minna Mäkelä / Yle

I Strömsös strömmingsupprop fick vi in en rätt av Satu Nieminen som genast fångade vår uppmärksamhet. Testköket ger med beröm godkänt åt den här rätten som är som godast när den är kall.

”Det här strömmingsrecpetet har varit en del av vårt julbord redan i 20 år. Jag kan inte påminna mig om dess ursprung, men något familjerecept är det inte för mig - men nog för mina barn. De senaste åren har det här lagats av familjens minsting.

Det var förresten svårt att uppskatta mängderna - jag lagar eller övervakar tillredningen så pass intuitivt själv.

Servera som en varm jullåda till potatis… fast ännu godare är den följande dag, kall och skedad direkt ur kylskåpet på t ex en skiva Malaxlimpa, eller som kallt tillbehör på julbordet.

Slutresultatet är en vacker, gräddig och lätt lila strömmingslåda, som påminner om sommarens fiskeutfärder och sensommarens blåbärsskog - juliga ostar och grädde inte att förglömma.

Vi har någon gång försökt oss på en somrig variant med abborrfiléer, serverat med nypotatis, men det blir bara inte lika gott. Strömmingens ”mörkare” smak passar bättre i den här strömmingslådan.”

Med önskan om en god jul,

Satu Nieminen

Ingredienser

  • 600-700 g strömmingsfiléer

  • ett stort knippe dill

  • rikligt med Auraost i smulor (1-2 påsar)

  • 3-5 dl vispgrädde (beror på storleken på formen du använder, strömmingen ska drunkna i grädde)

  • 1-2 dl frysta blåbär

  • salt och svartpeppar

Instruktioner

Trimma filéerna, avlägsna fenorna med till exempel sax.

Rada filéerna sida vid sida på bakplåtspapper med skinnsidan neråt.

Salta med kvarnsalt, krossad svartpeppar och färsk skuren dill. Strössla rejält med Auraost-smulor.

Rulla ihop filéerna (försök undvika att ostsmulor rymmer). Rada rulladerna vågrätt och tätt sida vid sida i en ugnsform (funkar bra också med aluminiumform).

Strössla på rejält med frysta blåbär, tillsätt ostsmulor och skuren dill om du vill.

Ett fat med auraost, strömming och blåbär innan grädning
Bild: Matias Jungar / Yle

Lägg på ännu ett lager av fyllda rullader och häll på grädde så det täcker filéerna. Strö för färgens skull ännu över lite blåbär och ostsmulor.

Stek i ugn på 175 C (akta att grädden inte skummar över) medan du fortsätter med julstöket. Akta att ytan inte blir alltför brunbränd, en vacker brunstekt yta är att föredra. Grädden behöver inte saltas utan de saltade filéerna och auraosten ger tillräcklig sälta. Blåbärens lätta sötma får gärna framträda.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk