Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumentförbundet är nöjd med kompensationen för höga elräkningar: ”Det är precis det som behövs just nu”

Uppdaterad 20.12.2022 09:25.
Elledningar. Illustrationsbild.
Bildtext Hushållen ska få en engångsersättning för dyra elräkningar, men hur stor summa det handlar om är oklart. Elbolagen kommer skicka tillbaka pengar till kunder utifrån elräkningar i november och december, så man behöver inte ansöka om stödet på egen hand.
Bild: Matias Väänänen / Yle

De som har svårt att betala elräkningen behöver hjälp nu. Men på längre sikt ser man ett pristak på elen som den hållbaraste lösningen.

I går kom regeringen med förslag om hur man ska kompensera finländarna för de höga elräkningarna. Hushållen ska bland annat få en engångsersättning och regeringen börjar förbereda ett pristak för elen. Man ska även få längre betalningstid på sina elräkningar. Men detaljerna kring åtgärderna är fortfarande oklara.

Vid Konsumentförbundet är generalsekreterare Juha Beurling-Pomoell nöjd med regeringens besked. Han ser den förlängda betalningstiden och engångsersättningar som en bra kombination.

– Det är precis det som behövs just nu i det här akuta krisläget. Människor har stora elräkningar som de inte har råd att betala helt och hållet. Därför behövs förlängda betalningstider direkt, och sedan engångsersättningen i början av nästa år.

Beurling-Pomoell ser ändå att ett pristak på el skulle vara den viktigaste och mest långsiktiga åtgärden.

– Ett pristak skulle hjälpa finländarna att klara den pågående krisen och skydda konsumenterna i framtiden.

Vissa har kritiserat ett pristak och andra anser att det inte kommer behövas längre fram på våren. Men Beurling-Pomoell tror inte att elpriserna kommer att sjunka på en tid.

– Många hoppas bara på att det här ska ta slut snabbt, men ingen vet hur länge det kommer att ta. Jag tror att de höga priserna kommer vara med oss ganska länge.

Juha Beurling-Pomoell seisoo aulassa.
Bildtext Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling-Pomoell är nöjd med regeringens åtgärder, men hoppas på att ett pristak på elen blir verklighet under våren.
Bild: Mikko Koski / Yle

Beurling-Pomoell tycker ändå att stödåtgärderna borde vara mer riktade till låginkomsttagare och säger att man borde ha förberett ett pristak på elen mycket tidigare.

– Jag hoppas att det politiska trycket som nu finns är så pass högt att man kommer med riktiga lösningar som hjälper de svagaste konsumenterna på lång sikt.

Borde regeringen ha gjort mer tidigare, kommer de här stöden för sent ur konsumenternas synvinkel?

– Enligt vår undersökning som kom ut igår så lider 60 procent av finländarna av de höga elpriserna just nu. Så på det sättet kan man säga att de här lösningarna kommer för sent.