Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apotekshyllorna töms och sjukhusen fylls när coronaviruset sveper över Kina – smittspridningens globala följder ännu oklara

Uppdaterad 21.12.2022 09:43.
Människor står i kö på ett apotek i Kina.
Bildtext Människor står i kö på ett apotek i Hangzhou provinsen Zhejiang den 19 december 2022.
Bild: Lehtikuva

Invånarna i Kina bunkrar upp med ibuprofen, förkylningsmediciner och covidtest för att värja sig mot covid-19 efter att skyddsåtgärderna har slopats – och smittan tagit fart.

Kina står inför en ny situation nu då det inte längre finns stränga covid-19-restriktioner.

De rigorösa masstesterna har slopats och myndigheterna har avlägsnat de hälsokontrollerande apparna som har begränsat människors rörelsefrihet.

Smittspridningen har därmed ökat betydligt.

Då ett virus sveper över ett land med 1,4 miljarder människor som saknar naturlig immunitet efter att ha varit skyddade så länge, finns det en växande oro för ett stort antal möjliga dödsfall, virusmutationer och följder för ekonomin och handeln.

Apotek och kliniker överbelastas

Läkemedelsföretag i Kina uppges nu ha börjat prioritera tillgången på covid-19-läkemedel eftersom sjukfallen fortsätter att öka.

Det statligt ägda läkemedelsbolaget (Sinopharm) har ökat utbudet av förkylningsmediciner, feberreducerande medel och snabbtest i takt med den tilltagande efterfrågan.

I väntan på en vintervåg av covid-19 hastar folk iväg till butiken och inhandlar ibuprofen, förkylningsmediciner och covidtest, och apoteken har börjat rapportera om brist på mediciner och febertermometrar.

Då förnödenheterna tagit slut på apoteken och butikerna i Kina är det släktingar och vänner i bland annat Thailand och Hongkong som skickar mediciner och covid-testpaket till de behövande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det finns också tecken på att sjukvården i Kina snabbt håller på att överbelastas. Videor har cirkulerat där man ser sjuka personer som får intravenös behandling via dropp medan de sitter i sina bilar eftersom utrymmena på sjukhus och kliniker inte räcker till.

De kinesiska myndigheterna har ökat på antalet ”feberkliniker” som installeras till exempel i sporthallar.

Också begravningsbyråer och krematorier i Peking uppges vara under ovanligt stor press just nu.

Också huskurer är populära – citroner och persikor tar slut i butikerna

Produkter för huskurer är nu i stort sett otillgängliga via internet, till exempel citroner och konserverade persikor – det vill säga frukter som är rika på c-vitaminer.

Människor får råd från läkare på en provisorisk feberklinik på stadion i Peking.
Bildtext Människor får råd från läkare på en provisorisk feberklinik på stadion i Peking den 18 december 2022.
Bild: Lehtikuva

Nolltoleranspolitiken blev ohållbar i Kina

Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, konstaterar att det inte är helt klart varför Kina valde att frångå sin väldigt stränga nolltoleranspolitik som har tillämpats under en lång tid.

Han säger att myndigheterna i Kina nog under en längre tid har letat efter en väg ut ur den här nolltoleranspolitiken – en politik som har haft mycket svåra effekter på ekonomin och som dessutom skapade ett stort socialt missnöje.

– Om man hade hållit fast vid den tidigare stränga linjen så skulle man ju fortfarande tvingas stänga ned olika delar av samhället omedelbart vid ett smittutbrott.

Att de kinesiska myndigheterna slopade stränga skyddsåtgärderna kan också ha varit en följd av att folket ilsknade till på allvar. I slutet av november gick människor ut på gatorna i protest mot nedstängningarna och restriktionspolitiken.

Utåt sett motiverade de kinesiska myndigheterna den nya politiken med att viruset inte längre är så farligt, och att man därför kan öppna upp samhället.

Stor policyändring: Smittade med lindriga eller inga symptom ska gå till jobbet

I flera städer uppmanas smittade personer med få eller inga symtom att gå till sina jobb inom en rad olika sektorer; regeringskontor, statligt ägda företag, stormarknader, leveransföretag – och också i vård- och räddningsbranscher.

Åtgärderna är troligen ett svar på den arbetskraftsbrist som har påverkat till exempel sjukvård och matleveranser till följd av sjuka arbetstagare.

Det här är en markant förändring i jämförelse med läget för några veckor sedan då Kinas policy var att isolera alla smittade på ett sjukhus eller stora statliga anläggningar.

En viss oro råder nu i Kina inför de resor som många gör i januari då det nya året ska firas, och migrantarbetare i stora mängder återvänder till sina hemstäder.

Dörr-till-dörr-vaccinering av äldre

Både vaccinationstäckningen och immuniteten är låg bland de äldre. Över 260 miljoner människor i Kina är över 60 år gamla.

Vaccinering av speciellt utsatta personer har blivit mycket viktigt i Kina i takt med de slopade stränga covid-restriktionerna. De kinesiska myndigheterna har trappat upp systemet med sjukvårdare som går från dörr till dörr för att vaccinera äldre människor.

Det statliga tv-bolaget CCTV visar bilder på sjukvårdspersonal som vaccinerar äldre i Sichuan och Guizhou:

Äldre vaccineras i sina hem i Kina - Spela upp på Arenan

Officiellt har över 90 procent av befolkningen coronavaccinerats, men bara 57,9 procent har fått en så kallad boosterdos, och då det gäller personer som är över 80 år är andelen som fått en tilläggsdos 42,3 procent. Därför tros dödstalet bland befolkningen börja stiga betydligt.

Kina försöker övertala motvilliga äldre och andra i riskzonen att vaccinera sig – med måttlig framgång, enligt nyhetsbyrån AP. Vaccinationscenter uppges i stort sett ha stått tomma under de senaste dagarna.

Kommer smittspridningen i Kina att få globala följder?

Cappelin säger att en kraftigt ökad efterfrågan på mediciner i Kina naturligtvis kan påverka världsmarknaden, men att det är lite svårt att veta exakt hur.

– Ökad smittspridning i Kina får effekter för ekonomin eftersom det påverkar produktionen av olika varor. Det kan bli aktuellt med nedstängning av fabriker och problem med logistik och utskeppning då många människor är sjuka – och det kan naturligtvis få effekter på världsekonomin.

Personal i skyddskläder transporterar en patient till en feberklinik i Kina.
Bildtext Personal i skyddskläder transporterar en patient till en feberklinik på sjukhuset Huadong i Shanghai den 19 december 2022.
Bild: Lehtikuva

Ingen tillförlitlig bild av smittspridning och dödstal i Kina just nu

I Kina ordnas det inte längre masstestningar, vilket betyder att det inte finns någon klar information om antalet smittade.

– Kina går igenom något slags stålbad. Man har antagligen resonerat så att det är bättre att ta sig igenom den här svåra perioden med smittspridning. Man hoppas på att det går snabbt så att man kan återgå till ett normalläge.

Men det finns ingen tillförlitlig bild av smittspridningen i Kina just nu, säger Cappelin.

Sjukvården lider av kapacitetsproblem, och det finns inte tillräckligt med intensivvårdsplatser för hantering av sjuka i stor skala vid ett omfattande sjukdomsutbrott. Det är inte heller säkert att vaccinerna är så effektiva att de ger ett tillräckligt starkt skydd mot svår sjukdom.

Enligt Cappelin finns det också misstankar om att de kinesiska myndigheterna underrapporterar antalet dödsfall. Statistiken över dödsfall är inte tillförlitlig.

Källor: BBC, Reuters, AP, AFP