Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fullt på Borgå skyddshem inför jul – ingen blir ändå utan hjälp

Ett barns hand tar tag i handtaget till en flätad korg, i bakgrunden en vit plastkorg med leksaker.
Bildtext Ofta är det kvinnor med barn som besöker skyddshem, men även män råkar ut för våld eller hot om våld i hemmet.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

Julhelgen närmar sig och för många familjer kan det vara en svår tid. Om situationen i hemmet eskalerar så att våld eller hot om våld förekommer finns hjälp att få.

– Vi betjänar dygnet runt med personal på plats. För tillfället har vi fullt hus, vilket är mer sällsynt. Men situationen lever dagligen, säger Marika Johansson, chef för Borgå skyddshem.

Hon berättar att skyddshemmet i Borgå har nio familjeplatser. Klientsituationen varierar mycket, ibland kommer en ny familj en timme efter att en annan åkt hem. Andra gånger är det lugnare.

Efter en lite lugnare höst är det bråda dagar på skyddshemmet just nu. Det viktigaste att veta är att hjälp finns att få även om skyddshemmet i Borgå är fullt.

– Vi ordnar en plats för alla som behöver. Vi kan till exempel styra klienter till skyddshem i huvudstadsregionen, Kervo eller Kotka.

Gratis tjänster oberoende av hemkommun

Skyddshemstjänsterna är gratis för kunderna. Staten står för finansieringen, vilket innebär att behovet styr hur lång tid klienterna stannar på skyddshemmet. En del stannar någon dag, medan andra behöver hjälp i flera månader.

Efter en reform 2015 kan man söka sig till vilket skyddshem i landet man vill. Det här oberoende av hemkommun och utan betalningsförbindelse. Totalt finns det 29 skyddshem i Finland.

Marika Johansson står ute vid en trappingång.
Bildtext Marika Johansson är chef för Borgå skyddshem (arkivbild).
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I praktiken söker sig mest östnylänningar till skyddshemmet i Borgå.

– Ibland kan det förstås på grund av den privata situationen vara bättre att söka skydd på annan ort.

Julhelgen kan orsaka problem i hemmet

Hur livlig julhelgen blir kan Johansson inte förutse, eftersom det varierar från år till år. Julen är en tid då man lever tätt inpå varandra, och i kombination med höga förväntningar kan samvaron leda till konflikter.

– Julen är ändå barnens högtid, så många kämpar på helgen ut innan de söker hjälp, berättar Johansson.

Till Borgå skyddshem kan man ringa dygnet runt på numret 040 066 4932. Om man vill kan man också ringa den nationella Nollinjen, som hjälper den som råkar ut för våld eller hot i en par- eller närsituation.

Det är gratis att ringa Nollinjen, där de som svarar också känner till platssituationen på de olika skyddshemmen och kan styra den hjälpbehövande rätt. Man kan också ringa för att bara diskutera sin situation. Numret till Nollinjen är 080 005 005.