Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Automatisk ersättning för stora elräkningar – så här ska regeringens elstöd fungera

sedlar och mynt ovanpå en elräkning.
Bildtext Regeringen har redan infört en sänkt mervärdesskatt på el för att hjälpa elkonsumenterna. Nu kommer regeringen med ytterligare förslag. Orsaken är bland annat kärnkraftverket Olkiluoto 3:ans fortsatta problem.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Regeringen vill med tre olika initiativ hjälpa de som lider av stora elräkningar. Här förklarar vi kort vad vi just nu vet om regeringens stödförslag.

Regeringen planerar tre stödmetoder för att underlätta för medborgare som kämpar med höga elpriser just nu. En del av stöden riktas enbart till privatpersoner medan andra också kan utnyttjas av företag.

Målet är att säkra el till ett rimligt pris för alla finländare under vintermånaderna, sa statsminister Sanna Marin (SDP) i måndags.

1. Automatisk ersättning för höga elräkningar

Som första snabba åtgärd planerar regeringen en retroaktiv engångsersättning till personer med höga elräkningar.

Hushåll som i november och december haft en stor elräkning kan automatiskt få en ersättning för räkningen. Elbolagen skickar pengarna tillbaka till de kunder som omfattas och staten kompenserar elbolagen.

Hur stor summa det är frågan om borde klarna så småningom. Helsingin Sanomat skriver att det finns preliminära beräkningar på summor mellan 50 och 80 procent av novembers och decembers fakturor, men att en självrisk också måste beaktas.

Regeringen siktar på att ta fram förslaget till riksdagen i början av januari. Förslaget om engångsersättningen gäller just nu enbart privatpersoner.

2. Förlängd tidsram för att betala elräkningen

Som andra åtgärd planerar regeringen en ökad flexibilitet då det kommer till att betala elräkningarna.

Regeringen planerar bland annat att delvis förlänga betalningstiderna för elräkningarna och göra det möjligt att dela upp räkningarna. På det här sättet har du som möts av en chocksumma i kommande elräkning större chans att få den betald.

Den här åtgärden skulle kunna nyttjas av både privatpersoner och företag. Förslaget kan bli verklighet i januari eller februari.

3. Pristak på elen

Som tredje åtgärd vill regeringen på allvar utreda ett pristak på elen. Det betyder att det finns ett tak på hur mycket elen får kosta som elkonsument.

Om pristaket införs blir det tidigast i mars eller april, säger Marin. Vilken gräns pristaket skulle ligga på är ännu inte bestämt. SDP har föreslagit ett pristak på 20 cent per kilowatttimme, vilket är klart lägre än vad många betalar just nu.

Redan planerade elstöd

Stödförslagen kan kosta staten en miljard euro

Oberoende om regeringen inför alla stödsubventioner eller inte så kommer det att kosta staten mycket, säger statsminister Marin.

– Vi talar om en stor prislapp, allt från hundratals miljoner euro till miljarder.

För att ha råd med elsubventionerna planerar regeringen bland annat att beskatta energibolagens stora vinster. Men mycket är ännu oklart kring detta.

Regeringen får kritik från oppositionen för att ha agerat för sent i den här frågan.

Även Konsumentförbundet säger att lösningarna kommer för sent, trots att de är nöjda med förslagen. Från Konsumentförbundets sida hoppas man ännu att ett pristak blir verklighet så snabbt som möjligt.