Skärpta vapenlagar och lättare att avskeda statligt anställda med Reichsbürgerkopplingar – i Tyskland överväger man åtgärder efter stort terrortillslag
Efter det stora tillslaget mot misstänkta högerterrorister i Tyskland i början av december funderar man nu över vilka konsekvenserna ska bli efter fallet. De gripna personerna planerade en statskupp och nu övervägs bland annat skärpta vapenlagar.
Det var den sjunde december som polisen slog till mot en terrorcell bestående av så kallade Reichsbürger, som förnekar att dagens Tyskland existerar som stat.
De omkring femtio misstänkta personerna hade tänkt genomföra en statskupp och planerade attacker mot såväl den tyska förbundsdagen som mot viktig infrastruktur.
Hur långt planerna var framskridna och en hur stor fara gruppen egentligen utgjorde har under de senaste veckorna diskuterats flitigt.
Att det fanns tidigare militärer med tillgång till vapen i gruppen har väckt den största oron.
Den tyska inrikesministern Nancy Faeser har redan meddelat att hon nu vill skärpa vapenlagarna och samtidigt vill man också göra det lättare att avskeda statstjänstemän med kontakter till Reichsbürgerrörelsen.
Det har nämligen visat sig att det till exempel inom polisen har funnits och finns en del personer som i sitt arbete tjänar en stat som de samtidigt hävdar att inte ens existerar.
AfD förmildrar och bestrider kopplingar
I den tyska förbundsdagen har man redan diskuterat de nya förslagen och vilka konsekvenser som borde dras gällande hotet från Reichsbürgerrörelsen.
Från ytterhögerpartiet AfD tonar man ner faran och man talar helst om att det enbart handlar om ett fåtal förvirrade individer.
– Den som förlöjligar den här gruppen tonar samtidigt medvetet ner hotet och den fara de här människorna utgör för poliser som gör sitt jobb, säger Tysklands justitieminister Marco Buschmann.
Från AfD-håll bestrider man att det skulle finnas några närmare kopplingar mellan partiet och de misstänkta terroristerna, även om en av de nu häktade tidigare var ledamot för AfD i den tyska förbundsdagen.
En del socialdemokrater och gröna har igen lyft fram möjligheten att inleda en process som i slutändan kunde leda till att AfD förbjuds.
De bayerska kristdemokraternas partiledare Markus Söder talar om att AfD som parti i helhet borde övervakas av säkerhetstjänsten. För tillfället står endast vissa delar av partiet under övervakning.
