Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Ronja Roms lämnar familjen, jobbet och alla måsten för en soloresa till Thailand – ett sätt att återhämta sig efter flera stressiga år

Uppdaterad 27.12.2022 13:22.
En kvinna sitter och jobbar på sin laptop i ett vardagsrum.
Bildtext Egentid i en månad är Ronja Roms sätt att ta hand om sig själv. Hon ser fram emot att inte vara behövd av någon, att bara vara.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Efter flera hektiska år tog energin slut och allt började kännas tungt för Borgåbon Ronja Roms. Lösningen blev att lämna familjen, arbetet och alla projekt bakom sig och resa iväg ensam i en månad.

– I något skede brister det, och då måste man göra något åt det eller bli en våt fläck på golvet, säger Ronja Roms.

Hon är en kvinna som är van att ha många järn i elden. Hon har under de senaste åren byggt upp ett bolag inom fastighetsinvestering vid sidan av familjeliv och vanligt jobb. Därtill producerar hon och är med i ett antal poddar med fokus på ekonomi.

Hon beskriver sig själv som en person som brukar ha massor med energi. Men för ungefär ett år sedan började den hektiska livsstilen kännas i kroppen.

De ansåg att om jag skaffat barn så ska jag väl bara vara med mina barn

― Ronja Roms om den negativa kritiken hon fått

Plötsligt fick hon problem med sömnen. Hon kände ångest, att det kliade i hela kroppen. Allt som hon planerade göra kändes plötsligt väldigt tungt och hon kunde inte sätta fingret på exakt vad som var fel.

Slutligen insåg hon att hon behöver mera egentid. Hon lämnade sitt dåvarande jobb i februari och till en början var planen att ta tid för sig själv, pausa och andas. Det räckte ändå inte.

Lösningen blev att planera en egen semester, en längre resa där hon bara skulle rå om sig själv.

– Kroppen hinner i något skede ifatt dig och visar dig att du har gjort för mycket eller att du inte mår som du borde, säger Ronja Roms.

Fick kritik för att hon lämnar sina barn

Lösningen att åka bort från familj och vardag i en månad väckte blandade reaktioner bland omgivningen. Ronja Roms man gav genast grönt ljus, medan till exempel hennes businesspartner blev jättearg och ifrågasatte hennes beslut.

Senare visade det sig att ilskan var en reaktion på att kollegan också hade ett behov av egentid, förklarar Roms.

Porträttbild av Ronja Roms, som står framför en gul husfasad.
Bildtext Ronja Roms barn, 6 och 8 år, är vana vid att föräldrarna ibland är borta, till exempel på arbetsresa. Dagens teknologi möjliggör att man kan finnas där för sitt barn, även om man inte är på samma ställe.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Hon var förberedd på att få ganska mycket kritik när hon delade med sig av nyheten på sitt Instagramkonto. Men till hennes förvåning kom det ganska lite kritik av hennes egna följare.

Det var mest människor som i normala fall inte följer hennes konto som var upprörda.

– De ansåg att om jag skaffat barn så ska jag väl bara vara med mina barn. Och hur kan jag tänka mig att lämna dem när jag kämpat med behandlingar för att få dem, berättar Ronja Roms om kritiken.

Andra kvinnor vill göra likadant

Ronja Roms har fått meddelanden av flera kvinnor i samma livssituation som också önskar att de kunde åka i väg, men att de inte kan eller inte har råd.

Roms köper inte argumenten. Hon menar att om man börjar planera i tid, så kan man lösa det praktiska med familjen och med jobbet.

Själv kommer hon att ta pengar från sina besparingar för att göra resan. Hon tänker resa till Thailand, där det är billigare att leva än hemma i Finland.

För att hennes man ska få avlastning när hon är borta har släktingar och bekanta lovat ställa upp och hjälpa med barnen.

Roms lyfter fram att det finns många kvinnor och mammor som behöver en paus. Hennes budskap till alla i liknande livssituation är att ta tag i frågan och förverkliga det.

– Ingen kommer tyvärr att sätta biljetter i handen och pussla ihop din vardag så du kan åka iväg. Men när du väl har gjort det så kommer det vara värt det, säger hon.

Diskussion om artikeln